“Een leven lang leren” is vandaag de dag de norm voor werknemers en ondernemers in alle sectoren van de maatschappij. De visserij vormt daar geen uitzondering op. Om nu en in de toekomst te kunnen blijven beschikken over vakbekwame visserij officieren en vissers zal binnen het visserijonderwijs het nodige moeten veranderen. De visserijsector zelf speelt daar ook een rol in. De pelagische reders (PFA), de kotterorganisaties (VisNed en Nederlandse Vissersbond) en de vakbond (CNV), verenigd in de Sectorraad Visserij, willen met de scholen samen werken aan het ontwikkelen van het toekomstige visserijonderwijs. Volgende week komen de scholen en de sector bij elkaar om hierover te praten.
Lage instroom problematiek
De Nederlandse visserij heeft dringend behoefte aan vakbekwame officieren en vissers. De lage instroom van leerlingen in het visserijonderwijs in Nederland is al jaren achtereen een grote zorg. Het gevolg is dat de vloot in rap tempo aan het vergrijzen is en dat scholen in de problemen komen omdat de lage instroom van leerlingen het organisatorisch en financieel moeilijk is om een opleiding in de benen te houden. Voor het hoogste niveau SW-4 (Schipper-Werktuigkundige) wordt slechts een enkele leerling opgeleid en dat is alarmerend. Voor de lagere niveaus is de situatie minder ernstig maar ook daar is aandacht nodig. Wat de oorzaken van de lage instroom zijn is niet duidelijk. Jarenlang was er in de kottervisserij sprake van zware economische tegenwind waardoor het perspectief voor toekomstige vissers minder goed was. Het was aantrekkelijker om voor andere maritieme sector te kiezen dan voor de visserij. Inmiddels is het tij voor kottervissers gekeerd en wordt er weer geld verdiend zowel door platvis-, rondvis- als garnalenvissers. Het is te hopen dat zich dat ook vertaald in grotere belangstelling voor het visserijonderwijs.
Breed of smal opleiden
Om aan de problemen van het visserijonderwijs het hoofd te kunnen bieden is het belangrijk dat scholen en de visserijsector gaan zoeken naar oplossingen. Een ervan is het breed opleiden in de maritieme sector. Leerlingen van de koopvaardij, de weg- en waterbouw en visserij krijgen dan dezelfde brede maritieme (nautische) basis opleiding gevolgd door een specialisatie op eigen vakgebied. Het onderwijs kan hierdoor efficiënter worden ingericht en uiteindelijk geeft het leerlingen en opvarenden meer flexibiliteit voor de toekomst. Een leven lang leren kan betekenen dat er later in de carrière een of meerdere keren veranderd wordt van sector. Een nadeel kan zijn dat in een tijd van economische tegenwind bemanningen massaal overstappen van de ene naar de andere sector.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
In het visserijonderwijs is al langere tijd aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De cursussen van ProSea zijn gemeengoed geworden voor visserij officieren in opleiding. Ook voor de toekomst is het belangrijk dat dit onderwerp voldoende aandacht krijgt. Vanuit de Sectorraad Visserij zal dit ondersteund worden.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl