De Raad van Ministers van de Europese Unie heeft op maandag 10 oktober overeenstemming bereikt over de quota voor tien vissoorten voor 2017 voor de visserij op de Baltische Zee (Oostzee). Het gaat om tien vissoorten. De uitkomsten zijn het resultaat van het meerjarenplan voor de Baltische Zee, waarmee de Raad en het Europese Parlement onlangs hebben ingestemd. Vissers krijgen te maken met een buitenproportionele en pijnlijke korting van het kabeljauwquotum.
Meer dan halvering kabeljauwquotum
Besloten is om quota voor haring en schol te verhogen. Daarnaast komt er een kleinere uitbreiding van de quota voor sprot en zalm (in bepaalde gebieden). Daartegenover staan vangstbeperkingen die desastreus kunnen uitpakken voor de bodemvisserij op de Oostzee. Voor kabeljauw uit de oostelijke Oostzee gaat het quotum met 25 procent omlaag in de westelijke Oostzee mag zelfs 56 procent minder gevangen worden. Het quotum voor haring uit de Golf van Riga wordt met 11 procent teruggebracht en voor zalm uit de Golf van Finland geldt voor komend jaar een vangstbeperking van 20 procent.
Uitbreiding tijdelijk vangstverbod
Aanvankelijk zette de Europese Commissie in op quotumvermindering van maar liefst 88 procent voor West-Baltische kabeljauw, vanwege de vermeende snelle afname van de populatie. De betrokken lidstaten konden deze nekslag voor hun bodemvisserij voorkomen door in te stemmen met alternatieve maatregelen, waaronder een uitbreiding van het tijdelijke vangstsluiting van zes naar acht weken en een vangstbeperking voor hengelsporters. In de ogen van de Commissie is het resultaat in lijn met het wetenschappelijk advies (afkomstig van ICES), het meerjarenplan en het gezamenlijk visserijbeleid van de EU. Het tijdelijke vangstverbond geldt niet voor schepen tot 15 meter, die het jaar rond mogen blijven vissen in gebieden met een diepte tot 20 meter.
Lokaal sectorvoorstel genegeerd
Europêche, de vereniging van nationale visserijbedrijven in de EU waar de Nederlandse Vissersbond ook deel van uitmaakt, reageert geschokt. De Oostzee-visserijsector is namelijk eerder met een plan gekomen dat voorziet is een quotumvermindering van 20 procent voor West-Baltische kabeljauw, inclusief onderbouwing dat met deze reductie de kabeljauwpopulatie kan herstellen terwijl de vissers economisch kunnen overleven. Voor kabeljauw uit de oostelijke Oostzee zou het quotum niet hoeven te veranderen. De Raad van Ministers heeft dit plan echter naast zich neergelegd.
Controversiële besluitvorming: ramp voor vissers
Over de quotavaststelling voor 2017 is Europêche-voorzitter Javier Garat uitgesproken: “Het is gewoonweg een ramp voor vissers die de Oostzee als hun werkterrein hebben.” Hij laakt het gebrek aan strijdlust bij de meeste ministers, die niet in de bres zijn gesprongen voor de belangen van hun eigen visserijsector. Veel ministers hebben de oren laten hangen naar de lobby van milieuorganisaties, die beweren dat de West-Baltische kabeljauw acuut met uitsterven wordt bedreigd. Dit terwijl de populatie juist weer toeneemt, aldus Garat. Volgens hem maakt Eurocommissaris Vella met zijn radicale keuze het onmogelijk voor de visserijbedrijven om door te gaan met ondernemen. Het verlengen van het periodieke vangstverbod illustreert de controverse binnen de besluitvorming. Garat hierover: “Biologisch gezien slaat dit nergens op. De maatregel is vooral gericht op Area 24, maar de gekozen periode komt niet overeen met de paaitijd. Het is onacceptabel dat wetenschappelijke feiten wel worden gebruikt als argument om quota te verlagen, maar dat deze worden genegeerd als ze indruisen tegen politieke ambities.”
De Nederlandse Vissersbond is bezorgd over deze ontwikkeling die wel eens een opmaat zou kunnen zijn voor de Noordzee. Het ‘politificeren’ van het visserijbeheer heeft al geleid tot maatregelen als het invoeren van de Europese aanlandplicht: niet nodig voor een duurzaam beheer van visbestanden, niet nodig voor het behoud van het ecosysteem maar zuiver een politiek besluit van Brussel.
Meer informatie?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.