De Europese regels voor de visserijsector moeten voor alle Europese vissers eenduidig worden toegepast door de individuele lidstaten om een gelijke behandeling te garanderen, zo stelt het Europees Parlement (EP) in een resolutie die dinsdag is aangenomen.
In de resolutie staat onder meer dat de procedures voor controles op bijvoorbeeld vangsten en maaswijdte moeten worden gestandaardiseerd, net zoals de strafmaat (hoogte van de boete) bij overtredingen. Met de niet-wetgevende resolutie – aangenomen met 581 stemmen voor, 59 tegen en 48 onthoudingen – loopt het EP vooruit op de herziening van de Raadsrichtlijn voor controles in de visserijsector die voor 2017 op de rol staat. “In elk land worden dezelfde regels anders toegepast. Dit roept de vraag op hoe effectief wetgeving is en hoe geloofwaardig de EU is. Wetgeving moet voor iedereen gelden en we mogen niet accepteren dat dit niet het geval is,” aldus EP-rapporteur Isabelle Thomas.
Meer gelijkheid
Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond, over deze rechtsongelijkheid: “Het is eigenlijk vreemd dat vissers momenteel niet gelijk behandeld worden door inspecteurs van verschillende lidstaten. Het is een goede zaak dat het Europees Parlement hier aandacht voor heeft. Het gaat er nu om dat de vissers in de praktijk meer gelijkheid ervaren.”
Toezicht en sancties
EP-leden zijn bezorgd om de grote verschillen tussen lidstaten als het gaat om controlemethodes, sancties en toegepaste technologie. Vanwege die verschillen kan de sanctie op een gelijke overtreding in het ene geval een administratieve boete zijn en in het andere geval strafrechtelijke vervolging. Ook stelt het EP dat inspecties de hele productieketen moeten beslaan en dat de controle op zee bij één nationale instantie moet komen te liggen.
Controle vaak landje pesten
“Wij roepen vanuit de Nederlandse kottersector al jaren op tot een gelijk speelveld, een level playing field, met betrekking tot controles. Het is geweldig dat het EP nu ook tot voortschrijdend inzicht komt voor de adequate controles. Visserij staat of valt met een goede controle, maar vooral een gelijke controle voor elke lidstaat, want het lijkt er vaak op dat het een soort ‘landje-pesten’ is. Veel controle betekent veel oponthoud in de dagelijkse visserijpraktijk en dan blijf je natuurlijk weg uit dergelijke wateren, ook al heb je niets te verbergen: het visverlet is dan gewoon te groot,” aldus voorzitter Johan Nooitgedagt.
Training en technologie
De EU zou een soort EU ‘curriculum’ voor training van inspecteurs moeten introduceren die bovendien vergelijkbare ‘real-time’ communicatietechnologieën moeten gebruiken om het speelveld eerlijker te maken.
In de resolutie roept het EP ook op tot een coulante opstelling bij het invoeren van de aanlandplicht, lees daar meer over in het artikel Europees Parlement erkent knelpunten aanlandplicht visserij op onze site.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl