Een groep natuurbeschermings- en recreatieve organisaties gaat in beroep tegen Windpark Fryslân, het grote park van 89 windmolens in het IJsselmeer. De plannen van zes windmolenparken in en om het IJsselmeer staan haaks op het eigen beleid van het Rijk. Daarin staat de open ongestoorde horizon van het IJsselmeer en de bescherming van IJsselmeernatuur juist centraal.
De samenwerkende organisaties – It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, de Waddenvereniging, de IJsselmeervereniging, het Watersportverbond, Don Quichot, de Vereniging van Toerzeilers en de Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ – streven naar een open en rijk IJsselmeer voor natuur en recreanten. Windpark Fryslân doet daar grote afbreuk aan. Ze vinden duurzame energie belangrijk, maar vinden windmolens op deze plek onacceptabel.
Maatregelen om vogels te beschermen
De Nederlandse Vissersbond deelt deze visie. “Het IJsselmeer is aangewezen als Vogel- en Habitatrichtlijngebied en er wordt alles in het werk gesteld om vogels en andere soorten te beschermen. IJsselmeervissers treffen al jarenlang maatregelen om vogels te beschermen. Ook worden ze fors beperkt in hun vangstmogelijkheden, zodat er voor visetende vogels voldoende voedsel overblijft. Al die inspanningen dreigen nu teniet te worden gedaan door de aanleg van windparken. Van windmolens is bekend dat die jaarlijks veel slachtoffers maken onder vogels,” aldus Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond.
“De keuze voor alweer een windmolenpark in het IJsselmeer leidde daarom terecht tot zorgen van een groep natuurbeschermings- en recreatieve organisaties,” laat Chris Bakker via de Vogelbescherming weten. Hij is hoofd Natuurkwaliteit van It Fryske Gea (provinciale vereniging voor natuurbescherming in Friesland) en treedt op als woordvoerder. “Bijna overal in het IJsselmeergebied zie je windmolens. De grens is wat ons betreft bereikt.”
Alternatieve locaties
De plek in het IJsselmeer is aangewezen door het Rijk en de provincie Fryslân. Volgens Bakker zijn er voldoende alternatieve locaties. ”Natuurorganisaties hebben in de planfase meegedacht en alternatieve locaties aangedragen. Er zijn op het vaste land bijvoorbeeld geschikte plaatsen beschikbaar bij industriegebieden of langs snelwegen. Op deze plekken zijn de natuurwaarden al laag.”
Greenpeace: veel windmolens erbij
Greenpeace steunt de actie niet. Campagneleider Joris Wijnhoven zegt in de Leeuwarder Courant: “We moeten veel windmolens bouwen: op zee, op land en in het IJsselmeer. We kunnen ons simpelweg niet de luxe permitteren om al te veel locaties uit te sluiten.”
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl