Op maandag 28 november presenteerde de Nederlandse Vissersbond het veelbelovende selectieve net voor de TR2-visserij op Noorse kreeft – ontwikkeld door Cees van Eekelen van de WR 189 – aan het ministerie van Economische Zaken over.
In de nettenschuur van Jaczon in Scheveningen gaf Van Eekelen uitleg over de werking van het onderzoeksnet. Vervolgens presenteerde Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research de resultaten van wetenschappelijke testen met het net op het Duitse onderzoeksschip Solea. Deze testen zijn afgelopen september uitgevoerd in samenwerking met het Thünen Instituut.
Werking
De werking van het net is als volgt: door een scheidingspaneel worden de vissen en kreeften van elkaar gescheiden. De vis komt in een kuil met wijde mazen (120 mm) waardoor ondermaatse vis kan ontsnappen. De kreeften komen bij een sorteerrooster, waar de kleine doorheen vallen en de marktwaardige in een tweede kuil van 80 mm belanden (zie afbeelding).
Testen met het Thünen Instituut
In september voeren Van Eekelen en Molenaar mee het Duitse onderzoeksschip Solea, waar ze in samenwerking met het Thünen Instituut testen uitvoerden met een speciale onderzoeksversie van het net. Hierbij was een derde kuil bevestigd achter het grid en hadden de drie kuilen een maaswijdte van 50 mm zodat de onderzoekers alle vangst konden meten en exact de werking van het scheidingspaneel en sorteerrooster konden onderzoeken.
Veelbelovende resultaten
De testresultaten waren veelbelovend: circa 56% van de ondermaatse schar, 67% van de ondermaatse wijting en 80% van de ondermaatse schol kwamen in de testopstelling in de bovenste kuil terecht. Deze zouden in een praktijknet met een maaswijdte van 120 mm kunnen ontsnappen. Dankzij het grid konden 56% van de kleine kreeften met een carapax (kopschil, van oog tot begin schild) lengte kleiner dan 32 mm ontsnappen. Deze lengte komt overeen met gemiddeld 35 stuks per kilo. (Voor de volledige rapportage van de onderzoeksresultaten, klik hier).
De aanwezige beleidsmakers van het ministerie en uitvoerders van de visserijregelingen van RVO waren onder de indruk. Ze gaven aan zich in te willen zetten om in Brussel te pleiten voor een de minimus uitzondering voor schol in de TR2-visserij voor vissers die dit net gebruiken. Als andere Europese lidstaten het hiermee eens zijn, hoeven vissers die dit net gebruiken geen ondermaatse schol aan te landen vanaf 2018.
Naast het ministerie waren ook Adriaan de Visser (WR 108), John Mark Zomerdijk (WR 274) en Dirk Kraak (BRA 7), visserijconsultant Jaap Vlaming en Eric van Linden (Jaczon) aanwezig. De Nederlandse Vissersbond wil op korte termijn een bijeenkomst organiseren speciaal voor de geïnteresseerden uit de sector.
Ruimte voor ontheffing
De huidige technische maatregelen vormen nog een barrière voor de ingebruikname van het net. Deze verbieden namelijk het gebruik van verschillende maten maaswijdtes in de kuil. Om het net verder te ontwikkelen in de praktijk is een ontheffing nodig, maar het ministerie gaf aan hier de nodige ruimte te geven.
De genoemde onderzoeksreis is gefinancierd door de Duitse overheid, de deelname van Wageningen Marine Research is gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. De deelname van de Nederlandse industrie is door de Nederlandse Vissersbond gefinancierd uit het project ‘Netinnovatie Kottervisserij deel 2’, gesubsidieerd vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).
Meer informatie
Vissers die het net willen uittesten of geïnteresseerden die meer informatie wensen kunnen contact opnemen met secretariaat@vissersbond.nl / 0527-698 151.