Leden van de Vissersbond die met puls vissen hebben deze week de spreadsheet ontvangen die zij per trek moeten gaan invullen vanaf 1 januari 2017. Deze verplichting geldt voor de hele Nederlandse pulsvloot.
De Nederlandse platvisvisserij heeft een enorme transitie ondergaan, waarbij de traditionele boomkor met wekkerkettingen grotendeels plaats heeft gemaakt de pulstechniek. Maar het vissen met elektriciteit is nog steeds verboden in de Europese Unie en pulsvisserij op grote schaal is enkel toegestaan onder een (tijdelijke) ontheffing ten behoeve van onderzoek. Binnen omringende Europese landen leven veel vragen over deze transitie binnen de Nederlandse visserij.
Vangsten registreren
De sectororganisaties voor de kottervisserij hebben in samenspraak met de Nederlandse overheid en wetenschappelijke instanties afgesproken dat alle pulsschippers vanaf 1 januari 2017 hun vangsten per trek zullen gaan bijhouden in een gestandaardiseerde spreadsheet (Microsoft Excel bestand). Vissers worden gevraagd om in de spreadsheet gegevens zoals datum, tijd, vislocatie en van verschillende soorten het aantal kilo’s per trek in te vullen. De spreadsheet moet wekelijks per e-mail worden aangeleverd bij de producentenorganisatie waar het visserijbedrijf lid is.
Logboekdata
Daarnaast zullen de sectororganisaties hun leden gaan benaderen met de vraag of zij hun logboeken ter beschikking kunnen stellen voor het onderzoek, om naast de huidige vangsten ook de ontwikkeling in de beginjaren van de pulsvisserij te kunnen analyseren. De PO’s zullen vertrouwelijk met deze informatie om gaan en data worden onder strenge voorwaarden aan Wageningen Marine Research (voormalig IMARES) verstrekt.
Hogere vangstefficiëntie
Binnen WMR worden de gegevens onder leiding van professor Adriaan Rijnsdorp geanalyseerd. Hij laat onderzoeken in hoeverre de transitie van de boomkor naar de puls heeft geleid tot een hogere vangstefficiëntie en hoe de transitie van invloed is geweest op de vangstsamenstelling en verandering van vislocaties. De verzamelde gegevens vormen een onderdeel van het vierjarige onderzoek naar de impact van de Nederlandse transitie naar de puls wat dit jaar van start is gegaan en wat uitgevoerd wordt door Wageningen UR, NIOZ en het ILVO.
Praktische uitvoerbaarheid
De Nederlandse Vissersbond heeft samen met VisNed gewerkt aan de ontwikkeling van de spreadsheet waarbij rekening werd gehouden met de gegevens die de onderzoekers nodig hebben (doelmatigheid) en met feedback van leden (praktische uitvoerbaarheid). Naast het wetenschappelijke onderzoek zouden gegevens uit de dataverzameling de sector zelf ook van pas kunnen komen. Bijvoorbeeld: het in kaart brengen van de belangrijke visgebieden kan bijdragen in de vele discussies over gesloten gebieden en helpen om te onderbouwen wat het belang en dus ook schade is bij het sluiten van een gebied. Daarnaast zijn de data relevant voor de verdere kennisontwikkeling die nodig is om het MSC-traject voor pulsvisserij opnieuw in te gaan.
Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met secretariaat@vissersbond.nl / 0527 698 151).
Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Visserijnieuws van 16 december.