Op dinsdag 31 maart 2015 vond er een vergadering plaats van de NSAC focusgroep garnalen (Crangon Crangon) op Schiphol, het onderwerp dat centraal stond was “het nut en de noodzaak van beheer van de garnalenvisserij”.
Onderstaand een impressie van de vergadering waaraan de Nederlandse Vissersbond, de CVO en de SVG aan deelnamen.
Bij aanvang van de vergadering werd het doel uitgesproken om tot een gezamenlijk voorstel te komen in de vorm van een advies dat vanuit de focusgroep kan worden voorgelegd aan het Executive Committee van de NSAC op 19 juni 2015 te Edinburgh (Schotland). In het advies moet een breed gedragen visie worden verwoord gericht op het (mogelijke) beheer van het garnalenbestand en de bijbehorende visserij. In een klein comité wordt het advies voorbereid voor een volgende bijeenkomst van de focusgroep in de maand mei 2015. In het comité wordt elk land met belangen in de garnalenvisserij (Crangon Crangon) vertegenwoordigd. Visserijorganisaties uit de lidstaten Nederland, Duitsland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk en België waren aanwezig tijdens de NSAC focusgroep.
Het ochtendprogramma werd ingevuld door een tweetal presentaties van IMARES wetenschappers gericht op het nut en de noodzaak om te komen tot een vorm van een beheerde garnalenvisserij. Belangrijke onderdelen van de presentaties waren het ICES advies waaruit blijkt dat beheer van het garnalenbestand nodig is en de voortgang van het project “Ecologische onderbouwing bestandsbeheer” van de Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij. Het ICES advies is eerder ook beschreven door Visserijnieuws. De term “growth overfishing” viel meermaals wat refereert aan het feit dat er meer optimaal op garnalen zou kunnen worden gevist wanneer de populatie langer de tijd zou krijgen om te groeien. Er is dus geen sprake van een ecologische overbevissing maar het bestand zou in theorie met minder effort kunnen worden bevist. Op welke manier dit in de praktijk zou moeten worden gebracht is vooralsnog onduidelijk en praktisch onuitvoerbaar wanneer verschillende landen met garnalenvisserij verschillende wet- en regelgeving kennen en toepassen. Er is op dit moment wel degelijk visserijmanagement in de garnalenvisserij maar er zijn te grote verschillen tussen landen en landen hebben in enkele gevallen moeite om het management tot uitvoering te brengen.
De vergadering sprak over een vorm van gezamenlijk beheer dat de sleutel zou kunnen zijn tot het behalen van een (MSC) certificaat voor de garnalenvisserij. Nederland, Duitsland en Denemarken werken reeds aan dit proces in het zogenaamde trilaterale overleg dat frequent plaatsvindt in Oldenburg (Duitsland). De aanwezige lidstaten bevestigen allen de meerwaarde te zien van een gezamenlijk beheer maar op welke manier dit zou moeten worden gevormd is nog onduidelijk. Om het proces te laten slagen zal er in ieder geval voldoende flexibiliteit moeten zijn voor lidstaten om in te kunnen spelen op de vraag van hun garnalenvissers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gemengde visserijen waarbij de garnalenvisserij alleen in late zomer en het najaar wordt uitgevoerd.
Johan Nooitgedagt benadrukt tijdens de vergadering dat er collectief moet worden gewerkt aan het verzamelen van data van de garnalenvisserij om deze vorm van visserij nog steviger voor de toekomst te verankeren. Vanuit deze gedachte in combinatie met de kans om een (MSC) certificering te behalen bestaat er een toegevoegde waarde voor een Europees managementplan dat door alle lidstaten met garnalenvisserij (Crangon Crangon) wordt gedragen. Guus Pastoor (Visfederatie) bevestigt het belang van certificering om de markt voor garnalen (Crangon Crangon) te kunnen behouden en daar waar mogelijk uit te breiden, certificering zal ook bijdragen aan het lange termijn perspectief van de garnalenvisserij. De vergadering bevestigde de urgentie om te komen tot een Noordzee brede visie met betrekking tot het visserijmanagement van garnalenvisserij (Crangon Crangon) dat zou kunnen leiden tot kleinere verschillen tussen lidstaten onderling, een voor de toekomst meer bestendigde visserij en een geopende deur voor (MSC) certificering.