Het palingonderzoek in Wageningen wordt in 2017 verder uitgebreid. Doel is om de kweek van paling zonder gebruik van glasaal uit de natuur mogelijk te maken.
Door internationale samenwerking tussen onderzoekers binnen het Eel Reproduction Innovation Centre (EELRIC) moet dit onderzoek in een stroomversnelling komen.
Succesvol eerste resultaat
Wageningen University & Research heeft een publiek private samenwerking gesloten binnen de Topsector Agri&Food met Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN), het ministerie van Economische Zaken en private partijen. De afgelopen twee jaar heeft het onderzoeksproject al een methode opgeleverd om van jonge palinkjes (glasaaltjes) geschikte toekomstige ouderdieren te maken, die duizenden larfjes voortbrachten. De larfjes in leven houden is de volgende stap, omdat nu nog niet bekend is welk voedsel de diertjes nodig hebben.
Grootschalige palingkweek
Onder de paraplu van het Eel Reproduction Innovation Centre (EELRIC) moet het onderzoek verder in een stroomversnelling terechtkomen. Twee jaar na de oprichting delen inmiddels onderzoeksinstituten uit acht Europese landen plus Japan, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hierin hun kennis om het uiteindelijke doel, het op grote schaal kweken van paling, mogelijk te maken.
Verduurzaming
De wetenschappers mikken daarbij op gecontroleerde productie van palinglarven, de ontwikkeling van goed larvenvoer en uiteindelijk het produceren van glasaaltjes. Daarmee zou de aquacultuur paling kunnen kweken zonder glasaal uit de natuur. Palingkweek biedt dan een oplossing voor de druk op het wilde palingbestand en bewerkstelligt daarmee een verdere verduurzaming van de palingconsumptie.
Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN)
Zie ook de uitzending van ‘De kennis van nu’ van 2 februari 2017