Vooruitlopend op 15 maart heeft de Nederlandse Vissersbond voor u gekeken wat de meest invloedrijke politieke partijen schrijven over visserij in hun verkiezingsprogramma’s.
Ruimte voor duurzame innovaties, einde aan aanlandplicht
“De visserij in Nederland kent een lange economische en culturele traditie. Veelal kleine familiebedrijven leveren een waardevolle bijdrage aan de gemeenschappen waarin ze diepgeworteld zijn. Ze staan dicht bij de natuur, zijn onderdeel van het ecosysteem op zee en hebben passie voor hun werk. De laatste jaren voelen vissers zich echter in hun voortbestaan bedreigd. Ze hebben te maken met een opeenstapeling van knellende Europese regels en de dreigende sluiting van visgronden voor natuurgebieden of windmolenparken. De ChristenUnie gaat voor een goede toekomst voor zowel de Noordzeevisserij als de binnenvisserij. Er moet ruimte komen voor duurzame innovaties en een einde aan de aanlandplicht.”
Strikt Europese wetgeving implementeren
“Nederland moet zonder dralen strikt de Europese visserijwetgeving implementeren. Vangstrechten worden voortaan verdeeld op grond van transparante, sociale en ecologische criteria die duurzame visserij belonen en stimuleren. Zo belonen we de innovatieve vissers. Overbevissing in onze binnenwateren willen we tegengaan.”
Een minister vóór landbouw en visserij
“De vele gezinsbedrijven in de landbouw en visserij hebben het zwaar de laatste tijd. Boeren, tuinders en vissers hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid. (…) Je bent rentmeester of je bent het niet. Maar als je groen wil zijn, moet je niet rood staan. Zo eenvoudig is het. Dus moeten we zorgen dat de prijs omhoog gaat, kosten naar beneden en overbodige regels weg. In ieder geval is een minister vóór landbouw en visserij nodig om dat voor elkaar te boksen. De minister van Landbouw, visserij en natuurbeheer dient elk jaar minimaal een week de handen uit de mouwen steken op een boerderij, kotter of in de kassen.”
Duurzame visserij
“We moeten snel naar een gezamenlijke duurzame energievoorziening, duurzaam transport en schone lucht. Met duurzame landbouw, visserij, watermanagement en natuurbescherming.”
Vissers ontlasten
“Onze vissers zijn gericht op de toekomst en vinden het heel belangrijk dat de verschillende vissoorten blijven bestaan. We vinden dat de Nederlandse vissers waardering en steun verdienen. Wij willen dat de overheid met de visserij gaat overleggen. Samen kunnen zij maatregelen bedenken om bedreigde vissoorten te beschermen, zonder dat de vissers daar te veel last van krijgen. We willen niet dat Nederland meer eisen stelt aan vissers dan de rest van Europa. Onze vissers mogen niet benadeeld worden ten opzichte van hun buitenlandse collega’s.”
Eén derde van Noordzee sluiten
“30% van de Noordzee wordt zee-reservaat, gesloten voor visserij en andere schadelijke activiteiten. Zo snel mogelijk wordt begonnen met een transitie naar duurzame vismethoden die veel minder negatief effect hebben op het zeeleven en het dierenwelzijn. Er komen herstelplannen voor bedreigde vissoorten en kwetsbare ecosystemen. Nederland neemt een voortrekkersrol in Europa en ander internationale verbanden bij het verduurzamen van visserij en landbouw en het beschermen van natuur.”
Aparte minister voor landbouw, natuur en voedsel
“Het CDA vindt het belangrijk dat Nederland een eigen visserijsector heeft, en dat die voldoende bestaansmogelijkheden heeft. De kwaliteit van de visserijsector is de laatste jaren flink verbeterd, door de inzet van nieuwe vistechnieken en via keurmerken voor duurzame vis (MSC en ASC). Bij activiteiten op zee, zoals de aanleg van windmolenparken, mag Nederland de belangen van de visserijsector niet uit het oog verliezen.
Internationaal stellen wij alles in het werk om de positie van de Nederlandse agrarische en visserijsector te versterken. Het CDA vindt dat er in internationaal dezelfde regels moeten gelden voor landen als het gaat om eisen aan vloot en visvangst. De wereldwijde overbevissing kan alleen gestopt worden door een overgang te maken naar duurzaam gevangen en gekweekte vis. Dat vraagt de nodige investeringen in de vloot en verandering van visserijtechnieken, eventueel met ondersteuning van de overheid. In het Europese visserijbeleid moet duurzaam beheer van visbestanden het uitgangspunt zijn.
Wereldwijd wordt er jaarlijks ongeveer 80 miljoen ton vis gevangen. Daarvan wordt 7 tot 8 miljoen ton als ongewenste bijvangst dood weer over boord gegooid. Door selectiever te vissen, door andere netten te gebruiken of door gebruik te maken van intelligente radars kunnen vissers proberen de bijvangst sterk te verminderen. Een verbod op bijvangst en het verplicht aan land brengen van bijvangst ziet het CDA niet zitten. Bijvangsten worden daarmee namelijk niet voorkomen. Ook neemt het de prikkel weg om te investeren in nieuwe duurzame technieken.
Veilig voedsel vraagt ook om een eerlijke prijs voor de boer, tuinder en visser, die het nu vaak aflegt tegen de groothandel of de supermarkten. Wij willen een voedselscheidsrechter die toeziet op de naleving van een gedragscode voor de retail. Ook wordt het mededingingsrecht aangepast om de bundeling van krachten van ondernemers in de landbouw, tuinbouw en visserij mogelijk te maken.
Al deze voorstellen onderstrepen het cruciale belang van de land- en tuinbouwsector voor onze voedselvoorziening, leefbaarheid en economie. In het huidige kabinet was de sector toegevoegd aan de portefeuille van de staatssecretaris van Economische Zaken, die openlijk erkende ‘hier niet voor de boeren te zitten’. Wij zien in een aparte minister voor landbouw, natuur en voedsel de erkenning van het grote belang van deze sector, dat er bovendien toe leidt dat weer in samenhang naar de verschillende vraagstukken wordt gekeken.”
Duurzame visserij als bron van inkomsten
“We willen een speciale ombudsman voor kleine ondernemers in de land- en tuinbouw en in de visserij. Zo’n ombudsman kan oneerlijke handelspraktijken aan de kaak stellen en bijvoorbeeld supermarkten wijzen op hun verantwoordelijkheid. We maken een actieplan om de visserij een duurzame toekomst te bieden en zorgen ervoor dat mensen die in deze sector werken voldoende inkomen hebben.”
Visserij hoort niet in Noordzee en Waddenzee thuis
“De Noordzee is ons grootste natuurgebied, met van oorsprong een grote soortenrijkdom. Helaas verkeert het gebied in kritieke toestand. Door intensieve visserij zijn grote vissen als haaien en roggen er zeldzaam. De Waddenzee moet de bescherming krijgen die dit UNESCO werelderfgoed verdient. Verstorende economische activiteiten zoals gaswinning en visserij horen in deze zeeën niet thuis.”