Pro-Brexit actiegroep Fishing fot Leave heeft een 144 pagina’s tellend manifest opgesteld over de doelstellingen die de groep wenst te bereiken na de Brexit. “De Brexit is geen Brexit als we niet de volledige controle krijgen over onze visgronden,” aldus Nigel Farage.
Woensdag 1 maart hield de Europarlementariër samen met voormalig minister van Buitenlandse Zaken Owen Paterson namens Fishing for Leave een persconferentie waarin ze hun eisen bekendmaakten. Het standpunt van Fishing for Leave is zonneklaar: het Verenigd Koninkrijk moet controle krijgen over alle visserij-activiteiten in haar wateren en daarover valt niet te onderhandelen.
Verraad jegens Brexit
Het Verenigd Koninkrijk start met een schone lei, want volgens artikel 50 vervallen alle overeenkomsten, dus ook het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Geen enkele bepaling vanuit dit catastrofale GVB mag worden overgenomen in nieuwe Britse wetgeving zoals is voorgesteld. Daarmee zouden we verraad plegen jegens de Brexit. De visserij wordt daarmee de lakmoesproef voor de gehele Brexit.
Quota overboord
Fishing for Leave stelt voor om een duurzame visserij te bewerkstelligen aan de hand van een zeedagenregeling. De oorzaak van de huidige situatie met veel discards is het Europese quotumsysteem. Volgens FFL levert de Brexit voor de visserijsector een meevaller op ter waarde van 5,4 miljard euro, waarmee tienduizenden banen voor de komende generaties gecreëerd kunnen worden.
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Owen Paterson zei: “Zowel economisch, ecologisch als sociaal is het GVB failliet. Vissers moesten meer vis dood in zee teruggooien dan ze mochten aanlanden. De aanlandplicht is onwerkbaar. Onze oplossing maakt teruggooien overbodig.”
Visserij de dupe
Ook Nigel Farage probeerde de regering onder druk te zetten. Hij riep op de belangen van de visserijsector niet voor een tweede keer te verkwanselen. “Ik geloof dat de overheid nu aanstuurt op een geringe verhoging van quota voor Britse vissers. Dat willen we niet. Wij willen volledige soevereiniteit en volledige controle over al onze natuurlijke bronnen. Maar ik ben bang dat de visserij de dupe wordt van de koehandel rond de Brexit. Volgens mij ontbreekt de echte wil om op te komen voor onze visserijgemeenschap.”
Enkele uitgangspunten van het FFL-manifest
- Volledige uittreding uit het GVB (zonder enige concessie) moet worden opgenomen in de Great Repeal Bill.
- Sluiting van het zeegebied van VK voor de EU-vloot en onderhandelen over het wederzijds verlenen van toegang op basis van gelijkwaardigheid (barters).
- Zeedagen in plaats van quota
- Een beloningsysteem voor het vergroten van selectiviteit om duurzame visvangst te stimuleren.
- Het instellen van een visserijinstituut waarin wetenschappers en vissers als belangrijkste stakeholders samenwerken.
Het manifest is aan te vragen bij Fishing for Leave: www.ffl.org.uk