De visserij is bij uitstek een interessante plek om te kijken hoe de Europese politiek uitwerkt in Nederland. Aan de ene kant zijn er best nuttige dingen gedaan, anders was de Noordzee leeggevist. Maar na jaren van Europese integratie hebben Brussel en Straatsburg geen idee van wat de visser in Stellendam overkomt. Wat vandaag duurzaam is, is morgen weer verboden.
De EU en de Nederlandse overheid krijgen forse kritiek van Elsevier-journalist Syp Wynia in WNL Opiniemakers. In de uitzending van 21 maart 2017 kijkt hij onder meer in Stellendam hoe de Europese aanlandplicht leidt tot verspilling van ondermaatse vis. Wynia: “De vissen die anders overboord gingen hadden nog een kans of kwamen de natuur ten goede. Deze worden vernietigd. Wie verzint zoiets?”
Levend overboord
“Doodzonde. Iedereen is in deze zaak verliezer. Het is gewoon verschrikkelijk wat hier gebeurt,” zegt visser Job Schot. Volgens hem heeft de staatssecretaris opgeroepen om niet langer in verzet te komen tegen de aanlandplicht. Die krijgen we toch niet meer van tafel. Wynia: “Onze bewindspersoon heeft dus gewoon de strijd opgegeven.”
Visser Kees ’t Mannetje zegt aan boord van de GO 48: “We zijn de laatste twintig jaar juist bezig om alles levend overboord te zetten, want dat is de toekomst van onze en volgende generaties.”
Groot probleem
Schot vindt het heel kwalijk dat Nederland niet gaat over haar eigen visserijbeleid. De aanlandplicht is door de toenmalig Europese visserijcommissaris Damanaki ingebracht, omdat de Grieken hun eigen zee leegvisten. Bij de invoering ervan is Nederland overruled. “Dat is ons grote probleem als visserij.”