Een steenkoolmijn in Duitsland wordt omgevormd tot een gigantische batterij voor zonne-energie. De mijn kan energie voor bijna een half miljoen gezinnen opslaan.
Deze ontwikkeling is ook belangrijk voor Nederland, omdat dit een doorbraak kan betekenen in de visie op duurzame energie. Uit angst om geen voortgang te boeken in de milieuagenda heeft het vorige kabinet gekozen voor grootschalige windparken op zee. Maar, zoals de NOS gisteren nog berichtte, is de continuïteit van de windenergie een groot probleem. In Duitsland wordt nu concreet een begin gemaakt aan een nieuwe techniek voor energieopslag in oude mijn. Een initiatief dat in ons land, met een aantal diepe oude steenkolenmijnen in Limburg met veel interesse gevolgd wordt.
Groene energieopslag in oude mijnen
Milieuminister Johannes Remmel maakte in augustus 2016 al bekend dat het concept technisch haalbaar is. Hannelore Kraft, gouverneur van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft nu bekend gemaakt de Prosper-Haniel-mijn in Bottrop (net over de Duitse grens) daadwerkelijk om te vormen tot mega-accu als deze in 2018 sluit. De mijn wordt omgevormd tot een hydro-elektrische installatie met een capaciteit van 200 megawatt, genoeg om stroom op te slaan voor 400.000 gezinnen .
Zwaartekracht
Het principe is erg eenvoudig: als er weinig zon of wind is, stroomt water uit een bekken bovenaan in de mijn 1.200 meter diep de schachten in en drijft daarbij turbines aan die stroom opwekken. Als er later weer een overschot aan hernieuwbare energie is, wordt dat gebruikt om het water weer naar boven te pompen. Kraft maakt zich sterk dat de technologie ook in andere voormalige steenkoolmijnen toegepast kan worden.
Buffer en werkgelegenheid
Als het systeem succesvol blijkt, slaat de Duitse overheid twee vliegen in één klap: er wordt een goede buffer gevonden om de variabiliteit van hernieuwbare energie op te vangen en tegelijk wordt werkgelegenheid gecreëerd rond steenkoolmijnen die gesloten worden. Aan het project in Bottrop werken onder meer de Universiteit van Duisburg-Essen en de groep RAG AG mee, die eigenaar is van de mijn.
Doorbraak in denken
Volgens Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond moet Nederland een voorbeeld nemen aan dit Duitse initiatief. “In de komende jaren worden er met subsidie megawindparken aangelegd op de Noordzee om Nederland van duurzame energie te voorzien. Maar hoe duurzaam is dat? Als het hard waait, wordt er veel energie opgewekt waar geen behoefte aan is. Die gaat nu verloren omdat er geen opslagcapaciteit is. Dat zou je toch eerst moeten regelen voordat je met miljarden euro’s van de Nederlandse belastingbetaler kostbare windmolens op zee zet? De Nederlandse overheid moet als stelregel hebben: eerst opslag regelen daarna pas mag je windmolens bouwen”
Honderden miljoenen schade
Een extra reden dat er een doorbraak in het denken over duurzame energie moet komen is de enorme schade die wind op zee oplevert. Eerder dit jaar heeft het Financieele Dagblad berekend dat technische problemen bij de aanleg van windparken op zee in Europa leiden tot honderden miljoenen euro’s schade per jaar. Zowel exploitanten, netbeheerders als consumenten zijn daarvan de dupe. De exploitanten lopen inkomsten mis, de netbeheerders moeten de exploitanten deels compenseren en de consumenten krijgen de rekening doorgeschoven door de netbeheerders. Daarbij heeft het FD niet de schade aan de visserij meegerekend.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl