Wageningen Marine Research heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken adviezen uitgebracht voor de visserij in het IJssel- en Markermeer voor het visseizoen 2017/ 2018. De adviezen gelden voor de staandwant- en de zegenvisserij, volgens de internationaal geaccepteerde aanpak van ICES voor zogenoemde gegevensarme bestanden (steunend op het voorzorgsprincipe).
Uit de jaarlijkse surveys van WMR is gebleken dat de bestanden van brasem en blankvoorn blijven afnemen. Het beeld voor baars en snoekbaars is in de laatste circa twee jaar positiever. Een vergelijkbaar beeld komt naar voren uit een de enquête die in het najaar van 2016 is gehouden onder vissers.
Verdere achteruitgang voorkomen
De doelstelling is dat de bestanden niet verder in omvang achteruit gaan. In lijn daarmee komen de vangstadviezen voor het seizoen 2017/2018 uit op:
- terug naar 96 procent van de recente vangsten voor baars
- terug naar 92 procent voor snoekbaars
- terug naar 64 procent voor brasem en blankvoorn.
Aangezien het vangstadvies van de soort die er het slechtst voor staat leidend is voor het inspanningsadvies, komt zowel voor de staandwant- als voor de zegenvisserij het advies uit op: reduceren naar 64 procent van de huidige hoeveelheid toegestane inspanning.
Herstel
De overheid wil in de komende periode van circa vijftien jaar toewerken naar herstel van de visbestanden in het IJsselmeer en het Markermeer. Dat wil zeggen: meer, grotere en oudere vissen. WMR geeft daarom ook een aanvullend advies: om het gewenste herstel te bewerkstelligen, zijn met name voor blankvoorn en brasem aanvullende maatregelen nodig; voor snoekbaars en baars zijn geen aanvullende maatregelen nodig omdat deze visbestanden er beter voorstaan.
Overleg vissers en PO
Op zaterdag 18 maart 2017 heeft ‘Wageningen’ de adviezen besproken met een twintigtal vissers en de Coöperatieve Producentenorganisatie Nederlandse Vissersbond – IJsselmeer U.A. (PO IJsselmeer). Daarbij was een vertegenwoordiger van het ministerie van EZ aanwezig. Vanwege de vele vragen en discussie die de adviezen opriepen, is een vervolgbijeenkomst gehouden op 22 maart. Bij deze bijeenkomst waren in totaal veertien mensen aanwezig en een vertegenwoordiger van de stichting transitie IJsselmeervisserij (STIJ). Tijdens de bijeenkomsten zijn de belangrijkste dilemma’s met betrekking tot het huidige advies en de totstandkoming ervan besproken.
Plan B
De uitkomst van deze gesprekken is dat in gezamenlijkheid het besluit is genomen dat de sector zelf met een plan B komt om geleidelijk toe te werken naar een nieuw beheer met voorzorg. De sector hoopt met dit plan de staatssecretaris ervan te overtuigen de sector de gewenste rust en ruimte te bieden voor een eigen aanpak. Rust om onder andere meer en betere gegevens te verzamelen over zowel de visserij als de bestanden, maar ook om te komen met oplossingen zoals het uitwerken van ideeën voor selectiever vissen.
De aanwezige vissers willen hierin het initiatief nemen en meer eigen verantwoordelijkheid op zich nemen. Ze beseffen zich dat een heel belangrijke randvoorwaarde is dat de inspanningsregistratie van hun kant in die drie jaar ook op orde komt. Dat laatste is een belangrijke voorwaarde voor het ministerie. Op dit moment wordt Plan B door de PO IJsselmeer uitgewerkt en zal volgende week in het bestuurlijk overleg IJsselmeer onder leiding van de staatssecretaris worden besproken.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl