Wilt u in 2017 met staandwant of met handlijnen op zeebaars vissen, dan moet u daarvoor een vismachtiging voor uw vaartuig hebben. U krijgt deze alleen als uit uw logboekgegevens blijkt dat u met uw schip tussen 1 juli 2015 tot en met 30 september 2016 (de Europese referentieperiode) op zeebaars heeft gevist. Maar als u dat niet heeft gedaan, bent u niet geheel kansloos om toch een machtiging te verkrijgen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft betrokken vissers een brief gestuurd waarin uitleg wordt gegeven.
De vismachtiging is ‘vaartuig-gebonden’. In principe is het vervangen van het vissersvaartuig met behoud van zeebaars-visrechten niet mogelijk, maar Nederland overlegt mede op verzoek van de Nederlandse Vissersbond nog met de Europese Commissie of er nationaal ruimte is voor een andere invulling. De Nederlandse Vissersbond is van mening dat de referentieperiode onvoldoende recht doet aan de vissers die rechten hebben om gericht op zeebaars te vissen.
Aparte vismachtigingen zeebaars
Ondernemers ontvangen voor dit jaar een aparte vismachtiging voor de visserij op zeebaars, als hun vissersvaartuigen die op 31 december 2016 beschikken over:
- een visvergunning met de vermelding ‘Toestemming handlijn (LHP) op zeebaars’ en/of
- een visvergunning met de vermelding ‘Toestemming staandwant visserij visserijzone’ of
- een vismachtiging Langetermijn herstelplan kabeljauw (Annex IIA document) met de gereglementeerde vistuigcategorie ‘kieuwnetten en warrelnetten, met uitzondering van schakelnetten (GN)’.
De RVO gebruikt de gegevens uit het Visserij registratie Systeem (VIRIS) om vast te stellen of uw schip op zeebaars heeft gevist in de periode van 1 juli 2015 tot en met 30 september 2016. RVO verstrekt de vismachtiging aan de daarin vermelde ondernemer en deze geldt uitsluitend voor het in de machtiging vermelde vaartuig.
Geen vismachtiging?
Heeft u niet op zeebaars gevist in de Europese referentieperiode, dan ontvangt u ook geen vismachtiging zeebaars voor 2017. Vissers die in de Europese referentieperiode zeebaars hebben gevangen zonder een vermelding zeebaars op hun vergunning of die afstand hebben gedaan van de mogelijkheid om op zeebaars te vissen, kunnen geen machtiging krijgen. De Nederlandse Vissersbond blijft zich inzetten voor de vissers/vergunninghouders die tussen wal en schip dreigen te raken.
Heeft u de vermelding ‘zeebaars met het LHP’ niet meer op het betrokken vaartuig toegekend staan, omdat u deze heeft aangehouden voor een nog nader aan te wijzen vissersvaartuig? Dan ontvangt u in principe geen machtiging. Alleen wanneer u met het oorspronkelijke vaartuig (waarvan de vermelding zeebaars afkomstig is) weer op zeebaars wilt gaan vissen, kunt u daarvoor een vismachtiging aanvragen (voor zover u met het vaartuig zeebaars heeft gevist in de Europese referentieperiode).
Hardheidsgevallen
Bent u zeebaars-visser maar heeft u niet tijdens de referentieperiode op zeebaars gevist, waardoor u geen machtiging krijgt? Dan heeft de RVO (beperkte) mogelijkheden om de ‘hardheidsgevallen’-clausule in de Uitvoeringsregeling Zeevisserij toe te passen. U moet dan aannemelijk kunnen maken dat u door bijzondere omstandigheden tijdens de referentieperiode niet op zeebaars heeft kunnen vissen, bijvoorbeeld door:
- Aantoonbare overmacht waardoor u tijdens de referentieperiode geen visserij kon uitoefenen. In dit geval moet u wel kunnen aantonen dat u vóór de referentieperiode wel heeft gevist op zeebaars (tussen 6 juni 2014 en 1 juli 2015).
- Vervanging van het oorspronkelijke vissersvaartuig tijdens de referentieperiode, terwijl u met het vervangende vissersvaartuig niet in (het restant van) de Europese referentieperiode heeft gevist op zeebaars. In dat geval moet u aannemelijk maken dat er bijzondere omstandigheden zijn die rechtvaardigen dat u met het vaartuig niet in het restant van de referentieperiode heeft kunnen vissen.
- De situatie waarin na de referentieperiode maar voor 1 januari 2017 het oorspronkelijk vissersvaartuig vervangen is, of de vermelding zeebaars met het oog op vervanging van het vissersvaartuig is overgenomen. In dit laatste geval moet u aannemelijk kunnen maken dat er voor het betreffende vaartuig onomkeerbare investeringsverplichtingen zijn aangegaan.
Aanvraag voor NVB-leden
Aanvragen voor een vismachtiging zeebaars kunnen alsnog in behandeling worden genomen indien de aanvraag met voldoende bewijsstukken dan wel verklaringen is onderbouwd. De Nederlandse Vissersbond verzorgt het indienen van de aanvraag van de vismachtiging voor leden die te maken hebben met bijzondere omstandigheden.
Meer informatie of een aanvraag indienen?
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of wilt u de aanvraag om alsnog een vismachtiging te verkrijgen in gang zetten? Neem dan contact op met Egbert van der Tuin, T 0527-698151 of per e-mail: secretariaat@vissersbond.nl.