Het in Den Haag gevestigde bedrijf Tulip Oil en semi-staatsbedrijf EBN (Energie Beheer Nederland) willen beginnen met de gaswinning uit het 419 km2 grote gasveld Q10 (locatie 520 57’ NB, 40 18’ OL), op zo’n 20 kilometer uit de kust van Wijk aan Zee.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat op de locatie 52° 57’ NB, 4° 18’ OL zich een gasbel bevindt van enkele miljarden kubieke meters. De IJmuider Courant van 30 maart 2017 bericht dat het gasveld wordt ontsloten via een leiding, die aan land komt bij Tata Steel (Hoogovens).
Op die plek heeft eerder een leiding gelegen. Via een nieuwe behandelingsinstallatie sluit de pijp aan op het landelijke netwerk. Voor deze leiding en installatie is nu een vergunning aangevraagd. De uiteindelijke investeringsbeslissing wordt genomen nadat alle vergunningen verleend zijn.
Groot nationaal belang en rijkscoördinatie
Bij de aanleg van windmolenparken en gas- en olievelden klinkt geen protest van de natuurorganisaties. Dat lijkt verband te houden met het stempel ‘groot nationaal belang’, wat elk protest lijkt te overrulen. Er zijn zes activiteiten op de Noordzee die de overheid in het Nationaal Waterplan (Beleidsnota Noordzee) heeft bestempeld als nationaal belang:
- Olie- en gaswinning
- CO2-opslag in lege olie- en gasvelden
- Zeetransport
- Zandwinning voor kustbescherming
- Opwekking van duurzame energie
- Defensie
De rol van de Noordzee voor onze voedselvoorziening wordt door de overheid niet van nationaal belang geacht. De visserij wordt daardoor de komende decennia meer en meer in de verdrukking gebracht.
Landbouw en visserij ook van nationaal belang
Er zijn enkele politieke partijen die het belang van onze voedselproductie wel weer onderkennen. “Vlees, vis, groenten en zuivel zijn voor ons land belangrijke exportproducten. Voor de EU leveren we een belangrijke bijdrage in het streven naar zelfvoorzienendheid, om voor ons voedsel niet afhankelijk te worden van landen als Rusland. Daarom wil de Nederlandse Vissersbond dat ook het nationale belang van de voedselvoorziening in het Nationaal Waterplan wordt onderkend. Er moet voldoende ruimte op zee blijven voor voedselproductie voor een groeiend aantal Nederlanders en Europeanen die eerlijke, heerlijke en gezonde voeding willen, gevangen door de visserij en geproduceerd door voedselkweek op zee,” vindt Vissersbondsecretaris Derk Jan Berends.
Voedselvoorziening en formatie
Nu de formatie is begonnen, roept de Nederlandse Vissersbond partijen op om van landbouw en visserij serieus werk te maken. “D66 wil duurzame visserij, de VDD vindt dat de Nederlandse vissers waardering en steun verdienen, het CDA stelt zelfs letterlijk dat bij activiteiten op zee, zoals de aanleg van windmolenparken, Nederland de belangen van de visserijsector niet uit het oog mag verliezen. Ook GroenLinks noemt het verduurzamen van de visserij in haar programma. Laat zien dat dit geen loze beloften zijn!” aldus Berends.
De platforms vormen een belemmering voor de visserij, want vanwege de veiligheidszone eisen ze veel ruimte op. Een straal van 500 meter rondom de platforms is verboden gebied. De overheid probeert de pijn van de toekomstige gebiedssluitingen te verzachten door gas en olie te laten overlappen met windparken.