De aanvoer van garnalen is de afgelopen weken dermate laag, dat er conform het MSC-managementplan een beheersmaatregel is ingesteld. De organisaties van garnalenvissers hebben zelf deze regels voor hun leden opgesteld om overbevissing van garnalen te voorkomen.
Een afspraak om minder te vissen kan prijsopdrijvend werken en partijen kunnen zo’n afspraak interpreteren als een kartelafspraak die de consument benadeelt. Daarom zijn er in de Europese verordening over de gemeenschappelijke marktordening voor visserij- en aquacultuurproducten regels en voorwaarden vastgelegd om toch zulke afspraken te mogen maken en te voorkomen dat vissers ten onrechte prijsopdrijvende afspraken maken. Zo moet de afspraak een wetenschappelijke basis hebben en de overheid moet toetsen of dat het geval is. Hieraan is voldaan: het besluit om minder garnalen te gaan vissen volgt uit een wetenschappelijk advies over wanneer hoeveel minder gevist zou moeten worden om overbevissing van garnalen te voorkomen. Het ministerie van Economische Zaken heeft de criteria die de sector gebruikt voor haar beslissing om minder te gaan vissen getoetst en goedgekeurd.
Huidige situatie en maatregelen
De garnalenvangsten van de Duitse, Deense en Nederlandse MSC-deelnemers worden weergegeven in zogenaamde LPUE-waarden. LPUE-waarden geven de hoeveelheid kilo’s weer die per uur gevangen worden. Per maand worden de LPUE-gegevens van de Deense, Duitse en Nederlandse vloot gezamenlijk berekend en vergeleken met de referentiewaarden van tabel 1:
Na berekening van de gegevens van maart 2017 is gebleken dat de vangsten onder referentiewaarde 2 zijn gedaald. Dit betekent dat een inspanningsbeperkende maatregel van kracht wordt. Vanaf maandag 10 april 2017 mogen garnalenvissersvaartuigen maximaal 60 uur per kalenderweek op zee zijn, berekend vanaf het vertrek tot de aankomst in de haven. In Nederlandse wateren mag het maximum aantal uren per week worden benut tussen maandag 00:00 en vrijdag 12:00 uur.
Aanvullende informatie ter verduidelijking van de inspanningsbeperkende maatregel:
- Buitenlandse wateren / Sylt-regeling: de inspanning van maximaal 60 uur per week mag worden gestapeld in de beheerperiode. U mag dus in buitenlandse wateren maximaal 120 uren op zee zijn tussen maandag 10 april 00:00 en maandag 24 april 00:00 uur.
- Havenen: als u gedurende uw visweek havent tellen deze uren niet mee voor het totaal van maximaal 60 uren per visweek. Dit wordt gemonitord door middel van VMS en blackbox gegevens.
- Ankeren: als u gedurende uw visweek ankert tellen deze uren niet mee voor het totaal van maximaal 60 uren per visweek. Dit moet echter wel duidelijk uit uw VMS en blackbox gegevens blijken.
- Andere visserij beoefenen tijdens beheerperiode: de inspanningsbeperking geldt alleen voor de garnalenvisserij en het maximum uren heeft geen effect op andere visserijen in geval van omschakeling tijdens de beheerperiode.
Duur van de maatregel
LPUE waarden worden gedurende deze twee weken gemonitord. Indien de LPUE waarden voldoende stijgen, zal de maatregel worden opgeheven. Betrokken vissers worden hier zo spoedig mogelijk over geïnformeerd. De inspanningsbeperkende maatregel duurt dus in ieder geval twee weken (in dit geval tot minimaal maandag 24 april 2017 00:00 uur).
LET OP: pas nadat betrokken vissers bericht hebben ontvangen over het opheffen van de inspanningsbeperking, zal deze beperking daadwerkelijk zijn opgeheven.
Verplichting vanuit managementplan
In het kader van het productie- en afzetprogramma voor garnalen zijn alle PO-leden verplicht zich aan de inspanningsbeperkende maatregel te houden. In de sanctie annex behorende bij het Managementplan voor de Crangon crangon visserij staat vermeld dat, indien een betrokken visser zich niet aan deze inspanningsbeperking houdt (zoals vermeld in artikel C5.1 van het managementplan), hij de eerste keer een boete krijgt van € 100,- voor elk uur dat hij teveel op zee is geweest. Bij een tweede overtreding van de inspanningsbeperking verbeurt de betrokken visser € 200,- voor elk uur dat hij te veel op zee is geweest. Een derde overtreding van artikel C5.1 zal uitsluiting van het managementplan en daarmee van het MSC garnalen certificeringstraject tot gevolg hebben.
Belang MSC-certificaat voor de garnalenvisserij
Het navolgen van deze inspanningsbeperking is essentieel voor het behalen en behouden van het MSC-certificaat. Gebeurt dit niet, dan zal het behalen van het MSC-certificaat in groot gevaar komen, aangezien de inspanningsbeperking het duurzame korte termijn beheer van het garnalenbestand waarborgt. Het MSC-certificaat voor de garnalenvisserij lijkt dit jaar binnen bereik te zijn, dus de naleving van deze maatregel is van een enorm belang.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met ons secretariaat, T 0527-698151 of per e-mail: secretariaat@vissersbond.nl.