De Duitse visserijbond (Deutsche Fischerei-Verband) heeft op 7 april in een persbericht opgeroepen om vervolgstappen te zetten in het beheer van de aalscholverstand in Duitse wateren.
Daarmee haakt de bond in op de conferentie van landbouwministers van de verschillende Duitse deelstaten op 31 maart 2017, waarbij is besloten om drempelwaarden vast te stellen voor de populatieomvang. Die populatie is in Duitsland uitgegroeid naar een recordomvang van meer dan 100.000 vogels. Aangezien de aalscholver een halve kilo vis eet per dag eet, gaat het succes van de vogel ten koste van beschermingsinitiatieven van bedreigde vissoorten – zoals pogingen tot herstel van de palingstand.
Wilde ganzen als voorbeeld
De Duitse visserijbond wijst naar de internationale AEWA-afspraken die in VN-verband zijn gemaakt over het beheer van bepaalde wilde ganzen populaties. De EU moet de beschermingsstatus van de aalscholver aanpassen, door deze op de ‘bijlage II’ van de Vogelrichtlijn te plaatsen. De vogelsoort blijft dan wel beschermd, maar EU-lidstaten hebben dan de mogelijkheid om het bestand te reguleren. Het Europees Parlement heeft al in 2008 hiertoe opgeroepen, maar de vervolgacties vanuit de Europese Commissie liggen nu al bijna een jaar stil.
Aalscholver in Nederland
Het aalscholverbestand in Nederland heeft in de vorige eeuw zwaar onder druk gestaan door de vervuiling van Europees oppervlaktewater met onder meer pcb’s en bestrijdingsmiddelen. Vanaf de jaren ’70 wint duurzaam waterkwaliteitsbeheer terrein. Samen met beschermingsmaatregelen is de aalscholverpopulatie ook in Nederland nu gezond met een broedpopulatie van circa 20.000. De populatie neemt de laatste jaren enigszins af, doordat Nederlandse wateren schoner, schraler en minder productief worden.
Lees ook: Europees beheer van aalscholvers gewenst
Per jaar 5,4 miljoen kilo vis
In Nederland hebben vissers en visserijorganisaties meerdere malen vergeefs bij de overheid aangedrongen op beheersmaatregelen voor de aalscholver. De gehele populatie inclusief juveniele exemplaren telt minstens 30.000 vogels, die per jaar 5,4 miljoen kilogram vis per jaar eten.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl
TERUG NAAR WEEKJOUNAAL