In Schotland is veel ophef ontstaan nadat Andrea Leadsom, de Britse staatssecretaris van visserijzaken, een brief heeft opgesteld aan de SFF, de Scottish Fishermen’s Federation. Daarin heeft ze aangegeven dat het Verenigd Koninkrijk delen van het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid (GVB) zal overnemen in de eigen – ook Schotse – regelgeving.
In de brief schrijft ze dat de Britse overheid gaat proberen om de meest onpopulaire en onwerkbare onderdelen te schrappen, maar ze gaf toe dat het beleid toch blijft gelden voor het Verenigd Koninkrijk. Al is er nog niets besloten over hoe en in hoeverre het GVB wordt omgezet naar nationaal beleid en wetgeving, zal het beleid worden voortgezet voor wat betreft het bevorderen van duurzame visserij en het samenwerken met andere landen op het gebied van visserijbeheer en het terugdringen van discards.
Samenzweerders
In de aanloop naar de vervroegde verkiezingen greep de oppositie in Schotland de brief met beide handen aan. Een kandidate van de SNP (Scottish National Party) vond dat de brief duidelijk maakte dat de beloften van de conservatieven aan de visserij niets voorstelden. “De bazen in Westminster zijn samenzweerders die de Schotse visserij in de uitverkoop doen,” aldus de krant The National.
SFF: loskomen van EU en GVB
Uitvoerend manager Bertie Armstrong van de SFF zei over de brief: “Onze hele visserijketen heeft maar één doel: loskomen van de EU en van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Met de Brexit krijgen we de kans om weer zeggenschap te krijgen over onze wateren en om een verstandig, werkbaar visserijbeleid te ontwikkelen.”
Overheidsstandpunt VK
De krant wijst op een overheidsdocument over het beleid na de Brexit waarin staat: “De Europese visserijsector is zeer afhankelijk van Britse wateren en de Britse visserij van Europese wateren; daarom is het in wederzijds belang om tot een gunstige overeenkomst te komen die goed werkt voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de visserijgemeenschappen in Europa.”
Realistischere scenario’s
“Nu de Britten concrete stappen moeten zetten, komen ze erachter hoe verweven veel zaken zijn. Het is een positief signaal dat de Britten niet zomaar eerder gemaakte afspraken overboord zetten. Na alle campagnegeluiden van het ‘leave’-kamp komen nu realistischere toekomstscenario’s over het Kanaal waaien. Maar we moeten als achterblijvende EU-visserijsector zeer waakzaam en alert blijven dat de belangen van de visserij bij de onderhandelingen niet verkwanseld worden,” aldus Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt. De Nederlandse Vissersbond werkt voor het Brexit dossier samen met de Redersvereniging Zeevisserij (RVZ – de trawlerrederijen) en VisNed. Gezamenlijk zitten de drie organisaties van de visserijsector in de EUFA. Dit is een Europese alliantie voor het Brexit dossier.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl
TERUG NAAR WEEKJOUNAAL