Deze week namen studenten van de opleiding tot stuurman zeevisvaart SW5 & SW6 aan het Firda te Urk deel aan de cursus ‘Vissen met Toekomst’, georganiseerd door ProSea. Deze cursus, die focust op duurzaamheid, onderzoek, ondernemerschap en beheer, bood de studenten ook inzichten in de cruciale rol van veiligheid binnen de visserijsector. Ben Scholten van de Nederlandse Vissersbond verzorgde een gastcollege over veiligheid in de visserij en de inspanningen van de Nederlandse Vissersbond op dit gebied.
Belang van veiligheid in de visserij
Voor de circa 25 studenten van de opleiding tot stuurman zeevisvaart SW5 & SW6 begon de gastles met een introductie van de Nederlandse Vissersbond. Hier leerden zij over de rol van belangenorganisaties en producentenorganisaties, en de inspanningen die worden verricht om de visserijsector te ondersteunen. Hierbij werd het belang van veiligheid in de visserij ook benoemd. De Nederlandse Vissersbond legt hier dan ook veel nadruk op, gezien de potentiële gevolgen van ongelukken voor individuele vissers, evenals voor hun collega’s en families.
Werk-reddingsvesten
Ben Scholten presenteerde de ontwikkeling van het werk-reddingsvest, de Fisherman Saver 300N PRO, dat tot stand kwam door samenwerking tussen beroepsvissers en de Nederlandse Vissersbond. Aan de toekomstige vissers werd benadrukt hoe belangrijk het is om tijdens werkzaamheden aan boord een werk-reddingsvest te dragen, niet alleen ter bescherming van henzelf, maar ook ter bescherming van hun naasten. Een levendige discussie binnen de groep volgde, waarbij het belang van collectieve verantwoordelijkheid naar voren kwam. Het gebruik van werk-reddingsvesten bleek sterk afhankelijk van de gewoonten aan boord en de onderlinge interactie tussen collega’s.
Helm en communicatie
Naast het belang van werk-reddingsvesten werd het gebruik van helmen besproken als een middel om de gevolgen van ongelukken te verminderen. Daarnaast wezen studenten op miscommunicatie als een belangrijke oorzaak van ongevallen, waarbij taalbarrières of gebrekkige communicatie ernstige gevolgen kunnen hebben.
Visserijschool
Ben Scholten benadrukt het belang van vroegtijdige bewustwording onder jonge vissers over de mogelijke gevolgen van ongelukken op zee, niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun nabestaanden. Het voorkomen van ongelukken is een gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij educatie en bewustwording uiterst belangrijk zijn in de preventie. “Als organisatie zullen we ons blijven inspannen om mogelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen,” aldus Ben Scholten van de Nederlandse Vissersbond.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ben Scholten.