De Engelse visserijminister, George Eustice, heeft de eigen vissers gevraagd om tot 31 mei 2015 met voorstellen te komen voor de invoering van de Aanlandplicht (discardsban). Hij zegt te willen samenwerken met de vissers en de EU om een implementatie mogelijk te maken die voor de vissers in de praktijk werkt.
Minister Eustice benadrukt het belang van goede voorstellen omdat het daarmee de onderhandelingspositie van Engeland in de EU versterkt.
Overigens was in Brussel nog steeds sprake van onenigheid tussen de Visserijraad en het Europese Parlement over de invoering van de Aanlandlicht. Het Letse voorzitterschap heeft een compromis voorgesteld waarbij het Europees Parlement haar voorstel voor een ontheffing voor kleine schapen om te voorkomen dat ze de vangsten van ondermaatse apart moeten opslaan (50 kg/aanlanding) laat varen in ruil voor het accepteren van de lidstaten dat ze jaarlijks een rapport uitbrengen over de implementatie van de Aanlandplicht.
Op donderdag 29 januari 2015 zijn de vertegenwoordigers van de drie partijen, Europees Parlement, Europese Commissie en Europese Visserijraad bij elkaar gekomen en hebben een compromis bereikt tussen Raad en Parlement. Vissers krijgen twee jaar de tijd om te wennen aan de aanlandplicht voordat de overheid gaat handhaven. De ondermaatse vangst van commerciële soorten die onder de aanlandplicht vallen moet wel gescheiden van de commerciële maatse vangst worden gehouden maar er zijn twee uitzonderingen: schepen kleiner dan 12 meter die de vangst hebben geregistreerd (logboek) en gesorteerd en schepen waarvan de vangst voor 80% uit klein pelagische soorten bestaat. Schepen met een lengte groter dan 10 meter moeten alle vangsten van 50 kg en meer registreren, ook voor 50 kg en meer van discards van soorten die niet onder de aanlandplicht vallen. In april moet het Europees Parlement over het compromis stemmen.
- Klik hier voor meer informatie.