Deze week is de visserijsector geïnformeerd door het ministerie van LNV over belangrijke stappen in de zogenaamde discardplannen voor de kottervisserij. Benodigde uitzonderingen op de aanlandplicht worden in de meeste gevallen elk jaar opnieuw getoetst en in de discardplannen vastgelegd. Afgelopen dinsdag gaven vertegenwoordigers van het ministerie van LNV aan dat er beoogd wordt een flink aantal, voor de Nederlandse kottervloot belangrijke, uitzonderingen tot en met 2023 vast te leggen. Let wel, de genoemde intenties moeten later dit jaar nog worden vastgesteld in wetgeving dus tot op dat moment kunnen er nog veranderingen optreden.
Positie Europese Commissie
In de vergadering van afgelopen dinsdag werd het standpunt van de Europese Commissie duidelijk gericht op de specifieke aanvragen voor uitzonderingen door diverse lidstaten. De Europese Commissie is de partij die uiteindelijk een aanvraag voor een uitzondering, nagenoeg altijd onderbouwd door middel van wetenschappelijk onderzoek, beoordeeld. Daar waar er tot op heden veelal werd besloten tot het met een jaar verlengen van een bepaalde uitzondering werd nu duidelijk dat de Europese Commissie meerjarige uitzonderingen beoogd. Zoals gezegd vindt de definitieve besluitvorming vindt in dit najaar plaats.
Uitzonderingen voor Nederlandse vloot
Aan onze leden hebben we voorafgaand aan het jaar 2020 overzichten (factsheets) toegestuurd waarin is te zien welke uitzonderingen er in welke visserij zijn voor de aanlandplicht. Deze overzichten, voor het jaar 2020, vindt u per visserij onderaan dit bericht. Een verandering ten opzichte van 2020 is dat zoals het nu staat de tarbot in de boomkorvisserij (BT 1 en 2) uitgezonderd wordt van de aanlandplicht voor de jaren 2021 en 2022 op basis van een Belgisch onderzoeksprogramma. Voor het jaar 2020 was er voor de tarbot in de boomkorvisserij (BT1/BT2 gebied Noordzee) geen uitzondering terwijl dat wel is geprobeerd door de visserijorganisaties en het ministerie van LNV. De uitzondering voor wijting in de boomkorvisserij (BT 2 gebied Noordzee) staat op losse schroeven, er bestaat een grote kans dat deze uitzondering verdwijnt. Verder behoudt de Nederlandse vloot bijvoorbeeld de belangrijke uitzonderingen voor schol in de boomkorvisserij (BT 2), Noorse kreeft in de twin-/quadrigvisserij (TR 2) en de bijvangst van gequoteerde soorten in de garnalenvisserij. Deze 3 uitzonderingen krijgen een looptijd tot en met 2023. In de gerichte Noorse kreeftvisserij (TR 2) wordt ook wederom de specifieke uitzondering voor ondermaatse schol genoemd wanneer er wordt gevist met het SepNep. Het SepNep wordt tevens beschreven als een geaccepteerde en goed onderbouwde technische toepassing om de discards in de Noorse kreeft visserij (TR 2) te reduceren.
Factsheets aanlandplicht 2020
- Factsheet Aanlandplicht 2020 – Staandwantvisserij
- Factsheet Aanlandplicht 2020 – Boomkor/puls 80 – 119 mm (BT2-visserij)
- Factsheet Aanlandplicht 2020 – Boomkor 120 mm + (BT1-visserij)
- Factsheet Aanlandplicht 2020 – Flyshoot in het kanaal
- Factsheet Aanlandplicht 2020 – Flyshoot/bordentrawl (twinrig) 100 mm+ (TR1-visserij)
- Factsheet Aanlandplicht 2020 – Flyshoot/bordentrawl (twinrig) 80 – 99 mm (TR2-visserij)
Overzichten voor 2021
Wanneer de definitieve besluitvorming heeft plaatsgevonden ontvangen de leden van de Nederlandse Vissersbond de overzichten voor 2021. Naar verwachting zal dat in het najaar van 2020 zijn.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.