De telegraaf schrijft deze week over de aanlandplicht en probeert antwoord op te krijgen op de waarom vraag? “Het antwoord van Brussel is dat het door Brussel als verspilling wordt gezien om gevangen eetbare vis over boord te gooien, terug de zee in. Aangenomen wordt dat een groot deel van de teruggegooide vis sterft. Volgens onderzoeker Jochem Depestele, van het Belgische Instituut voor Landbouw en Visserij, heeft Brussel niet goed genoeg doorgerekend”. Het artikel laat zien hoe verdeelt de meningen zijn.
Viscolumnist aan het woord
Rypke Zijlmaker geeft bij dit stuk ook zijn mening. Vooral de Nederlandse platvissers, die op schol en tong vissen, zijn de dupe van de nieuwe strenge regels. “De Nederlandse vissers worden onevenredig hard getroffen”, zegt visserijspecialist Rypke Zeilmaker. “De bijvangst van deze kottervissers kan wel tot 50 procent van de totale vangst oplopen. Als ze dat tegen dumprijzen op de markt moeten verkopen, omdat er geen vraag naar de bijgevangen visje is, dan gaat vroeg of laat onze kottersector naar de haaien”.
Overheid
Binnen de kaders van het nieuwe gemeenschappelijke visserijbeleid zet de staatsecretaris zich in voor maximale rek en ruimte om de invoerring van de aanlandplicht voor de vissers zo werkbaar mogelijk te maken. De vissers moeten als ruil wel de handen uit de mouwen steken. Zij zullen hun bijvangst in 2019 met 35 procent moeten hebben teruggebracht ten opzichte van 2010. EZ heeft geld beloofd voor het financieren van proefprojecten.
Voorstander aanlandplicht
Stichting de Noordzee steunt deze nieuwe EU-regels. Christine Absil van Stichting de Noordzee zegt dat de Stichting altijd probeert mee te denken met de Vissers. “Maar we staan achter het idee van de aanlandplicht omdat daarbij zo min mogelijk wordt verspild. En het is met name een ding in de Nederlandse visserij dat er veel, heel veel vis, die je ook zou kunnen opeten, teruggegooid wordt in zee. Echt probeer een manier te vinden om selectiever te gaan vissen”.
Lees hier alle artikelen van de over de aanlandplicht: Telegraaf
Giel Beelen over visfraude in Brusselse restaurants en aanlandplicht
Ook dit nieuws is Giel Beelen niet ontgaan. Gisterochtend tijdens zijn uitzending bestede hij aandacht aan het onderwerp. “Als je in het Brusselse vis besteld let dan op! Want uit onderzoek, van Universiteit Leusden, blijkt dat 30 procent van de restaurants niet de vis serveren die ze beloven die op de menukaart staat”. Hij maakt een grap over dat mensen toch het verschil niet weten. Hij maakt hiermee een bruggetje naar de aanlandplicht en zegt: “er is een hoop gedoe met de nieuwe Europese wetten en de vissers. De EU verplicht zeemannen om alle gevangen visjes, ook de zogenaamde bijvangst, mee te nemen aan wal. De bijvangst gaat dood, maar levert niets op. Het telt wel mee in de totale hoeveelheid vis die maximaal gevangen mag worden”.
Versplintering
De meningen zijn erg verdeelt over de aanlandplicht. De gevolgen zijn nog niet te overzien, maar het effect zal merkbaar zijn.
Over twee maanden gaat deze wet van kracht, maar de eerste komende twee jaar zullen er nog geen sancties opgelegd worden. Meer weten? Bezoek één van de aanlandplicht bijeenkomsten, datum en tijdstip kunt u hier vinden.
Bron: telegraaf en 3fm, 4 november