Aanpak PFAS-vervuiling Westerschelde

28 april, 2022

De visserijorganisatie PO Delta Zuid/Nederlandse Vissersbond heeft deze week gesproken met de provincie Zeeland over de problematiek van de vervuiling van de Westerschelde met PFAS. Vissers wordt geadviseerd om voorlopig niet meer op garnalen te vissen in het oostelijk deel van de Westerschelde omdat uit onderzoek blijkt dat deze vervuild zijn met PFAS. Aan de provincie zijn de zorgen over de toekomst van de visserij en de volksgezondheid overgebracht. Het wordt zeer gewaardeerd dat de vissers hun verantwoordelijkheid nemen door niet meer op garnalen te vissen maar dat moet ook zo zijn voor de overheid en de chemische industrie. Het is onbegrijpelijk dat er dagelijks nog PFAS in de Westerschelde terecht komt terwijl bekend is dat dit schadelijk is voor de volksgezondheid. Het blijkt niet zo eenvoudig om dat te stoppen omdat het een grensoverschrijdend probleem is waarbij de vervuilers vooral in België zitten en de gedupeerden in Nederland. 

Gemeenschappelijke aanpak nodig

De Europese Unie bestaat uit een gemeenschappelijke markt; een vrije uitwisseling van producten, diensten en personen. Er moet sprake zijn van een gelijk speelveld (level-playing-field) waarbij de wetten en regels voor iedere EU-speler gelijk dienen te zijn of het nu producenten, dienstverleners of consumenten betreft. Het probleem is dat voor PFAS (nog) op EU-niveau blijkbaar nog geen duidelijke spelregels zijn opgesteld hoe er moet worden omgegaan met afvalproducten die in het milieu terecht komen. Het gaat niet alleen om het lozen van afval waarin PFAS zit maar ook om de uitspoeling van PFAS in vervuilde grond op de productielocatie of elders. Dat die gemeenschappelijke aanpak er moet komen is wel duidelijk maar dat kan nog jaren gaan duren. De vervuilers gaan door met vervuilen tot dat ze kunnen worden aangepakt. “Het is voor een visserman heel frustrerend als hij niet meer gebruik kan maken van zijn visrechten omdat zijn product is vervuild door een bedrijf dat niet tot verantwoording wordt geroepen. Wij zullen in ieder geval blijven aandringen bij onze overheid om hier wel werk van te maken ook al zit de vervuiler aan de andere kant van de grens. We zijn één Europa.” aldus Kees van Beveren namens de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid.

PFAS bedreigt de volksgezondheid

Er is geen misverstand over dat PFAS schadelijk (toxisch) zijn en in bepaalde mate tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Toch zijn de EU-lidstaten nog niet tot gemeenschappelijke voedselnormen (maximale limieten) gekomen en dat kan nog jaren duren waardoor er sprake is van een grijs gebied voor de voedselproducent en de consument. Eerder berichtten wij hier al over.

Voor meer informatie

Contact opnemen met de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Kees van Beveren of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Derk Jan Berends
Derk Jan Berends

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses