Wageningen Economic Research(WEcR) heeft de economische waarde van de IJsselmeervisserij in de periode 2014-2020 in kaart gebracht. Uit het WEcR-rapport dat eind vorig jaar verscheen blijkt, dat in zes jaar tijd, de aanvoerwaarde van de IJsselmeervissers meer dan verdubbeld is. Dat is niet verrassend want de afgelopen jaren wordt op de IJsselmeervisafslag op Urk het ene na het andere record verbroken. De totale vrije marktwaarde is verder gestegen.
WEcR-rapport
Het WEcR-rapport is een vervolg op eerder onderzoek naar de economische waarde van de IJsselmeervisserij waaraan de data van 2020 over vangsten, prijzen, besommingen en rechten zijn geanalyseerd en toegevoegd. Het onderzoek, gebaseerd op aanlandgegevens van de IJsselmeervisafslag te Urk, logboekdata van IJsselmeervissers en actuele prijzen voor schubvis en aal is hier te lezen.
Stijging van de economische waarde
De totale waarde van de aanlandingen van de IJsselmeervisserij is sinds 2014 met 213% toegenomen van 2,9 mln. euro naar 6,7 mln. euro in 2020. In 2020 bestond het grootste deel van deze waarde uit snoekbaars (42%) en aal (42%), gevolgd door wolhandkrab (7%). Staande netten en grote fuiken zijn economisch gezien de meest belangrijke vistuigen voor de IJsselmeervisserij.
De totale vrije marktwaarde (uitgaande van een kapitalisatiefactor van 5), vrij vertaald wat de IJsselmeervisserij waard is, op basis van de periode 2015-2020 bedraagt circa 18,5 mln. euro waarvan 7,4 mln. euro voor staande netten en 6,3 mln. euro voor grote fuiken. Op basis van de periode 2019-2020 bedraagt de vrije marktwaarde circa 21,3 mln. euro, waarvan 10,2 mln. voor staande netten en 6,0 mln. voor grote fuiken.
Het belang van goede registratie
Het onderzoek van WMR is mede tot stand gekomen door gebruik van aanland- en vangstregistratiegegevens. Met behulp van deze gegevens kon de vrije marktwaarde van de IJsselmeervisserij berekend worden. Dit onderschrijft het belang van het verhandelen van gevangen vis via de afslag en het bijhouden en verzenden van logboeken.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Ruben van Beek, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.