Afgelopen dinsdag deelde minister Schouten (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer het adviesdocument ‘duurzame kottervisserij op de Noordzee’. Het document is opgesteld door Annemie Burger die daarbij is geadviseerd door onder andere vertegenwoordigers uit de visserijsector. In de brief aan de Tweede kamer benoemt minister Schouten dat ze het advies in nauwe relatie ziet met het Noordzeeakkoord en daardoor eerst dit proces wil afwachten voordat ze het advies beoordeelt.
Motie over toekomstperspectief
Het adviesdocument is opgesteld naar aanleiding van een motie van Weverling (VVD), De Groot (D66), Geurts (CDA) en Dik-Faber (Christen-Unie) waarin zij de minister verzoeken om een toekomstperspectief uit te werken voor de visserij op de Noordzee. Dit omdat de Nederlandse kottersector te maken heeft met grote bedreigingen zoals de ontwikkeling van windparken op zee, een toename van gesloten gebieden in het kader van natuur, de Brexit, de aanlandplicht en het verbod op pulsvisserij. Het advies moet perspectief bieden voor de Nederlandse kottersector in deze barre tijden waarin visgronden en innovaties verloren gaan.
Sanering en herstructurering
In het adviesdocument wordt gesteld dat de kottervloot naar aard en omvang aangepast dient te worden aan de nieuwe situatie. Concreet zou dat betekenen dat er voldoende middelen beschikbaar worden gesteld voor enerzijds een vrijwillige sanering (beëindigingsregeling) en anderzijds een herstructurering (innovatiemiddelen voor kottervissers). Het beschikbaar komen van de betreffende middelen hangt nauw samen met het zogenaamde transitiefonds dat binnen het Noordzeeakkoord wordt besproken.
Noordzeeakkoord
Op woensdag 11 december kwamen vertegenwoordigers van de visserij-, natuur- en milieuorganisaties en de windmolen-, olie- en gasindustrie samen voor het Noordzeeakkoord. Wegens teveel onduidelijkheden vanuit voornamelijk de hoek van het kabinet, hebben de partijen besloten (nog) geen handtekening te zetten onder het akkoord.
Algemeen Overleg
Tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer op 11 december ter voorbereiding op de komende Landbouw- en Visserijraad werden er ook vragen gesteld over het adviesdocument ‘duurzame kottervisserij op de Noordzee’. Zo werd er gevraagd waarom het adviesdocument geen integraal onderdeel uitmaakt van het Noordzeeakkoord en vroeg Weverling (VVD) zich af in hoeverre de kustvisserij – met name de garnalenvisserij – onderdeel uitmaakt van het adviesdocument. Minister Schouten antwoordde dat het adviesdocument ‘duurzame kottervisserij op de Noordzee’ zich richt op de kottervisserij buiten de 12-mijlszone. Daardoor blijft de garnalenvisserij voor een groot deel buiten schot en wordt dit verder besproken binnen de convenanten VIBEG en Viswad.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.