Zee-ecoloog Joop Coolen van Wageningen Marine Research is woensdag 15 maart 2017 gepromoveerd op een onderzoek naar zeeleven rond afgedankte offshore-installaties. Onder water fungeren platforms – net als scheepswrakken – als kunstmatige riffen.
Deze kunstriffen zorgen voor een toename van de plaatselijke biodiversiteit. De gas- en olie-exploitanten gaan deze uitkomsten ongetwijfeld gebruiken als excuus voor het niet hoeven opruimen van hun afval.
Verplicht opruimen
De Volkskrant meldt dat als afgedankte boorplatformen in de Noordzee blijven staan, dat voordelig is voor het ecosysteem. De funderingen en onderbouw van die installaties zijn gunstig voor de biodiversiteit. In de Noordzee staan ongeveer 1.500 olie- en gasinstallaties.
Sinds 1998 is het verboden om platforms na gebruik in de Noordzee te laten zinken of (gedeeltelijk) te laten staan. Het opruimen van de platforms is weliswaar een miljarden kostende operatie, maar er is met de gas- en oliewinning een veelvoud van dit bedrag verdiend.
Verbod op dumpen
Het verbod om platforms na gebruik in de Noordzee te laten zinken of (gedeeltelijk) te laten staan is het resultaat van de commotie rond de Brent Spar in 1995. Shell wilde dit opslagplatform afzinken, waarop actievoerders van Greenpeace de Brent Spar bezetten en opriepen tot een wereldwijde boycot van Shell-stations.
Misschien laten staan?
Energie Beheer Nederland (EBN) heeft onlangs een plan opgesteld voor ontmanteling en hergebruik van bestaande infrastructuur voor windmolenparken. EBN kijkt ook naar andere opties om de afgedankte installaties niet te hoeven verwijderen.
‘Opruimen die roesthandel’
De Nederlandse Vissersbond wil dat het verbod op afzinken en de verplichting om de afgedankte platforms te verwijderen wordt nageleefd. Johan Nooitgedagt: “Uit het onderzoek van Coolen komt ook naar voren dat rondom windmolens een vergelijkbaar kunstmatig-rif-effect optreedt. Daarvan komen er als alle plannen doorgaan een veelvoud van 1.500. Dus het ecologische voordeel is er hoe dan ook wel. Dus zeggen we: opruimen die roesthandel. Geef de nu verboden gebieden snel vrij. De vissers hebben die ruimte hard nodig.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends of Johan Nooitgedagt, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl