De Nederlandse kottervisserij bracht op dinsdag 27 februari een bezoek aan het kantoor van de Deense producentenorganisatie in Taulov. Visserijvertegenwoordigers van de Nederlandse Vissersbond, VisNed en zeven kottervissers gingen daar in gesprek met bestuurders van de Deense producentenorganisatie en Deense staandwantvissers over onder andere communicatie, pulsvisserij en de aanlandplicht.
Communicatie
Eén van de agendapunten tijdens de bijeenkomst met de Nederlandse en Deense visserijorganisaties was communicatie. De onderlinge communicatie tussen Deense en Nederlandse vissers moet worden aangescherpt. Met name het doorgeven van posities van Deense staandwantvissers aan Nederlandse sleepnetvissers kan beter. De Urker visafslag zorgt voor deze informatievoorziening. De Nederlandse producentenorganisaties zullen in de toekomst zorgen voor een aanvulling op de berichtgeving van de visafslag, zodat de hele Nederlandse vloot van de posities van Deense staandwantvissers op de hoogte is.
Ook de visserij in het Skagerrak kwam aan de orde en de naleving van de wet- en regelgeving door de visserijbedrijven. Hierbij hebben de visserijorganisaties nadrukkelijk uitgesproken dat de leden zich dienen te houden aan de wet- en regelgeving. Dit zal worden bevestigd in een gezamenlijk statement van de Deense en Nederlandse visserijorganisaties.
Vandaag gezamenlijk #vis overleg tussen Deense en Nederlandse demersale visserijsectoren in Taulov (Denemarken) over actuele dossiers zoals aanlandplicht, pulsvisserij, Skagerrak en Brexit pic.twitter.com/qaN1gZq6T1
— NED■VISSERSBOND (@Vissersbond) 27 februari 2018
Pulsvisserij
De situatie omtrent pulsvisserij is door de Nederlandse sector toegelicht aan de Denen. Ook zijn de informatiemappen, met daarin beknopte (wetenschappelijk onderbouwde) informatiedocumenten over het pulstuig, overhandigd aan de Deense aanwezigen. De Denen stelden meerdere vragen over pulsvisserij, die allemaal zijn beantwoord. Om een beter beeld te schetsen onder de Denen van pulsvisserij, zal de Deense minister Ellemann aanstaande dinsdag (6 maart) op uitnodiging van de Nederlandse visserijsector een bezoek brengen aan een pulskotter in de haven van Scheveningen.
De pulsvisserij op garnalen trok de speciale aandacht van de Denen. Over deze vorm van pulsvisserij en het bijbehorende onderzoeksprogramma leefden zoveel vragen, dat besloten is om een Deense delegatie dit jaar uit te nodigen aan boord van een garnalenkotter die deelneemt aan het pulsonderzoek.
Aanlandplicht
Omtrent de aanlandplicht gaven de Denen aan dat choke-species een doorn in het oog zijn voor hen. In tegenstelling tot Nederlandse kottervissers vissen de Denen wijder op schol en rondvis. Dat wil niet zeggen dat er geen problemen ontstaan bij de implementatie van de aanlandplicht. De bijvangst van wijting is bijvoorbeeld quota-technisch een zogenaamd verstikkingssoort en de Denen zoeken daarvoor actief naar een oplossing.
Tijdens het overleg is afgesproken dat onderzoeksresultaten van projecten in het kader van overlevingsstudies en netinnovatie op korte termijn met elkaar worden uitgewisseld. Vanuit het project ‘Netinnovatie Kottervisserij deel II’, uitgevoerd door de Nederlandse Vissersbond, wordt een uitwisseling voorbereid met de Zweedse visserijsector. Ook de Denen zullen hierbij betrokken worden.
Brexit
Het overleg werd afgesloten met het delen van informatie over de naderende Brexit. Ook voor de Deense visserij heeft de Brexit gevolgen. De komende tijd zal duidelijk worden hoe groot deze gevolgen zullen zijn. Door beide sectoren is uitgesproken dat het enorm belangrijk is om op dit dossier samen te werken in Europees verband. Hierbij gaven de Denen aan dat zij, na uittreding bij de Europese visserijorganisatie Europeche, zelf met een landbouw- en visserijlobbyist zullen neerstrijken in Brussel.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.