De wolhandkrab is een ongewenste exoot. De vangst van deze krab uit China en de eveneens exotische rivierkreeft kan een alternatieve bron van inkomsten zijn voor de palingvissers. Zij kunnen de krab en kreeft bevissen in de periode dat de visserij op aal gesloten is.
Wolhandkrab als alternatief voor aal
De wolhandkrab is waarschijnlijk via het ballastwater in Europa terecht gekomen. De krab komt nu in Nederland in grote aantallen voor. Er zijn aanwijzingen dat deze krabben bij grote dichtheden een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit. Daarom is het wegvissen van wolhandkrabben gewenst. Er is een redelijke afzetmarkt voor wolhandkrab. Daarin is zeker verdere ontwikkeling mogelijk. Voor de krabben is een exportmarkt in Zuid-Europa (Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk) en naar Azië (China). In Nederland zelf is een beperkte afzetmarkt.
Nieuwe vismethode wolhandkrab
Tot nu toe wordt met fuiken op wolhandkrabben gevist. Fuiken zijn echter in de periode van het vangstverbod op aal niet toegestaan. Daarom is het wenselijk een nieuwe methode te ontwikkelen om de visserij op wolhandkrabben toch mogelijk te maken zonder de (bij)vangst van aal of andere vis. Er zijn in het verleden tal van initiatieven geweest van vissers om wolhandkrabben met kooien of korven te vangen. Door het ontbreken van een specifiek geschikt aas is dit nooit succesvol geweest.
Afzetmarkt wolhandkrab en rivierkreeft
Het project Ontwikkeling krabbengoot en afzetmarkt voor wolhandkrab en rivierkreeft heeft als doel het ontwikkelen van een alternatieve vangstmethode, de krabbengoot, voor Chinese wolhandkrabben, zonder (bij)vangst van aal of andere vis- en diersoorten. Daarnaast wordt onderzocht of deze alternatieve vangstmethode gebruikt kan worden voor de vangst van exotische rivierkreeften en wordt onderzoek gedaan naar afzetmogelijkheden van beide soorten.
Vangst rivierkreeft
Naast krabben is de goot mogelijk ook geschikt voor het vangen van exotische rivierkreeften die de afgelopen jaren in steeds grotere aantallen voorkomen in Nederland. Deze rivierkreeften vormen mogelijk een bedreiging voor de waterkwaliteit van de Nederlandse binnenwateren, zo blijkt uit onderzoek. Op dit moment is er voor de exotische rivierkreeften nog geen grote afzetmarkt, maar dit kan in de toekomst wel mogelijk zijn vooral als er een meer gegarandeerde aanvoer van kreeften is. Kleine binnenvisserijbedrijven die momenteel grotendeels afhankelijk zijn van de aalvisserij, kunnen ondersteund worden bij de omschakeling naar andere (exotische) soorten die commercieel verhandelbaar zijn, tijdens het vangstverbod op paling. Tevens is denkbaar dat het wegvangen van de ongewenste kreeften als blauwe diensten aangeboden kan worden aan bijvoorbeeld de waterschappen.
Looptijd
Het project Ontwikkeling krabbengoot en afzetmarkt voor wolhandkrab en rivierkreeft loopt van 1 januari 2011 t/m 31 december 2013.
Rapport
Op 3 juli 2013 is het Eindrapport Krabbengoot gepubliceerd.
Partners
Projectpartners:
- Ursa Major Services BV
- ATKB, Geldermalsen
- Combinatie van Beroepsvissers, Rijswijk
- Dhr. T. Barelds, beroepsvisser en handelaar te Westerland
Een aantal vissers werkt mee aan het onderzoek en de doorontwikkeling van de krabbengoot. Deze vissers zijn:
- H. Bootsma (WON 32)
- P. Schilder (VD 64)
- J. Wormsbecher (HK 178)
- P. Kooistra (TH 1)
- W. den Boer
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie ter investering in duurzame visserij.