Er is een akkoord tussen Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, maar er is nog geen akkoord tussen EU en VK en tussen EU en Noorwegen. Dat betekent dat de vangstmogelijkheden voor een aantal bestanden zijn vastgesteld voor 2023, maar ook voor een aantal is een tijdelijke afspraak gemaakt voor het eerste kwartaal van 2023.
Definitieve visbestanden
In onderstaand overzicht de visbestanden die definitief zijn voor 2023. In dit overzicht zijn 3 verschillende kolommen met percentages t.o.v. 2022. Het TAC van schol is bijvoorbeeld met 6% gestegen. Het aandeel van Nederland is echter met 2% gedaald, maar het contingent (maats) zal rond de 9% stijgen. De afwijking bij schol heeft te maken met de verhouding maats en ondermaats. Bij kabeljauw en wijting zit daar ook nog een component Brexit bij. Het TAC voor kabeljauw gaat met 63% omhoog. Voor wijting en schelvis is het TAC met 30% gestegen, terwijl dit voor beide soorten veel meer omhoog kon volgens ICES. Men heeft dit gekoppeld aan de visserij op kabeljauw en Nederland kreeg weinig steun om het echt flink omhoog te brengen.
Tijdelijke visbestanden
Voor de bestanden die worden gedeeld met het VK is besloten om een tijdelijke quotum in te stellen. Deze is voor de meeste visbestanden gezet op 25%. Voor een aantal visbestanden is daar vanaf geweken om geen extra problemen te krijgen in het eerste kwartaal. Onderstaand overzicht geeft aan welk percentage wordt gebruikt ten opzichte van 2021.
Zeebaars
Voor januari gelden de volgende afspraken:
- Demersale visserij; max 380 kilo, met een max van 5% van totale vangst per visreis
- Staandwantvisserij; max 375 kg
- Lijnvissers; maximaal 1.500 kg
Februari en maart zijn gesloten periode voor zeebaars en mag deze niet worden aangeland.
Onderhandelingen VK
Er is goede hoop dat er dit jaar alsnog een akkoord komt met het Verenigd Koninkrijk. We hopen dat wanneer dat deze week nog is, we niet met tijdelijke quota’s hoeven te werken volgend jaar. Dat maakt het namelijk allemaal lastiger en sowieso onoverzichtelijker.
Onderhandelingen EU en Noorwegen
De onderhandelingen tussen Europese Commissie (EC) en Noorwegen gaan verre van soepel en liggen nu stil. Dat is voor een aantal visserijen dramatisch, maar dat valt voor de Nederlandse visserij wel wat mee omdat wij er traditiegetrouw pas wat later in het jaar vissen. We hopen natuurlijk dat er begin volgend jaar wel een akkoord kan komen, maar partijen liggen behoorlijk ver uit elkaar. Boomkorvisserij in Noorse Zone was onbespreekbaar voor de Noren, vanuit EC is dit diverse keren geprobeerd. We zullen op een later moment kijken of er wellicht met aangepaste tuigen gevist mag worden.
Inzet LNV
De laatste jaren zijn de onderhandelingen voor de vangstmogelijkheden nog complexer geworden. Dit komt mede omdat er natuurlijk een onderhandelingstafel is bijgekomen, vanwege Brexit. Het team van medewerkers van ministerie LNV is behoorlijk vernieuwd dit jaar, maar hebben goed en hard gewerkt om het maximale resultaat te behalen. Op de achtergrond doen de medewerkers van RVO dit ook richting uitvoering. We hebben eerder onze dank uitgesproken richting hun en doen dat bij deze nogmaals.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Jacob Snoek.