Natuurorganisaties, visserijsector en het Rijk hebben woensdag 31 mei 2017 in Den Haag het ‘VIBEG’-akkoord gesloten. Dit akkoord regelt het evenwichtig samengaan van garnalenvisserijactiviteiten en de natuur langs de Noorzeekust.
Aan het akkoord is langdurig overleg tussen de betrokken partijen – Nederlandse Vissersbond, VisNed, Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten, Stichting de Noordzee, Wereld Natuur Fonds, Waddenvereniging en het Ministerie van Economische Zaken – vooraf gegaan. De gemaakte afspraken zorgen voor een verdere afname van de visserijdruk in het Natura-2000 kustgebied – dat zich uitstrekt van Petten tot en met Rottum. Het doel van het akkoord is dat natuurwaarden goed beschermd blijven en dat de visserij economisch levensvatbaar blijft.
Verduurzamingsplan garnalenvisserij
De sector heeft aan de hand van het ‘Verduurzamingsplan garnalenvisserij’ diverse verduurzamingsmaatregelen vastgelegd die de komende jaren stapsgewijs worden doorgevoerd, om zo tot een impactreductie te komen van de garnalenvisserij. Naast een algemene afname van visserijdruk door vermindering van zeedagen, het gebruik van een lichter vistuig en een grotere maaswijdte in de garnalenvisserij, worden ook gebieden geheel gesloten, waar enkele andere gebieden nog wel open blijven voor de visserij.
Black box
Uniek in dit akkoord is dat de visserij zelf de naleving van deze gesloten gebieden bewaakt sanctioneert met black box-systemen, die vastleggen waar de schepen varen en vissen. De overheid controleert dit eigen handhavingsregime. Het nu gesloten akkoord bouwt voort op de eerdere overeenkomst uit 2011.
Verduurzamende visserijtechniek
De visserijsector zet zich in om te verduurzamen. De innovatieve pulsvisserij is daarvan een voorbeeld. Naast minder bodemberoering en brandstofverbruik leidt gebruik van deze techniek ook tot aanzienlijke afname van de bijvangst. Toepassing van deze techniek in de garnalenvisserij biedt met name op het terrein van terugdringen van bijvangst enorm veel kansen De vissers zelfs investeren onder meer in een black box en een pakket aan maatregelen, waaronder vergroting van de maaswijdtes van de netten. Alle maatregelen moeten voor 2020 gerealiseerd zijn.
Natuurbeschermingsorganisaties en de visserij rekenen erop dat de overheid erop toeziet dat de nieuwe afspraken goed worden uitgevoerd. Zo wordt er gemeenschappelijk gewerkt aan een gezonde toekomst voor de ondiepe Noordzee langs de Nederlandse kust.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.