Het noodpotje voor de visserijvloot die zwaar heeft te lijden bij een mogelijke harde Brexit, is geïnvesteerd in de COVID-19 stilligregeling. Dat heeft minister Schouten woensdag 24 juni 2020 tijdens het Algemeen Overleg met de Vaste commissie voor LNV aangegeven. Daarnaast stelden de Tweede Kamerleden ook kritische vragen over het ICES-rapport over pulsvisserij, de Brexitonderhandelingen en de onwerkbare aanlandplicht.
Brexit
In de afgelopen jaren heeft het ministerie van LNV een noodpotje opgezet. In het noodpotje zat een financiële tegemoetkoming voor de visserijsector indien er een harde Brexit zou komen. Met de onvoorziene komst van COVID-19 heeft het ministerie van LNV bij aanvang van de stilligregeling besloten om het noodpotje van Brexit te investeren in de COVID-19 stilligregeling. Dit betekent dat bij een mogelijke harde Brexit er geen financieel vangnet is gereserveerd voor de visserijsector die daarbij hard getroffen wordt. “Het is daarom belangrijk dat er een deal gaat komen”, benadrukte minister Schouten dan ook tijdens het Algemeen Overleg.
De brexitgelden zijn direct in het beginsel meegenomen in de opzet van de stilligregeling. Het is dus niet het geval dat er op dit moment extra geld vrijkomt voor COVID-19 steunmaatregelen voor de vloot.
Hoe de vlag erbij hangt wat betreft de onderhandelingen, kon minister Schouten niet zeggen. Wel gaf ze aan dat het Verenigd Koninkrijk op veel fronten iets van de EU nodig heeft, behalve op het gebied van de visserij. Daarom houdt het EU vast aan het koppelen van de toegang tot elkaars markten tot de toegang tot elkaars wateren. “Ik geloof echt dat het in het belang van het Verenigd Koninkrijk is dat er een akkoord komt”, aldus minister Schouten.
Pulsvisserij
Veel Kamerleden begonnen tijdens hun spreekronde over het onlangs uitgekomen ICES-advies over pulsvisserij. De Kamerleden willen weten van de minister van LNV hoe zij dit rapport gaat verdedigen in de Europese Unie. Daarop antwoordde minister Schouten: “Ik zal het advies bij mijn Europese collega’s en bij de Europese Commissies onder de aandacht brengen. Dat doe ik bij de eerstkomende Landbouw- en Visserijraad op 29 juni 2020. Ik zal benadrukken dat het advies ook moet worden meegenomen in de evaluatie van de technische verordening eind 2020. Daarnaast loopt ook de hofprocedure.”
Aanlandplicht
De aanlandplicht blijft een doorn in het oog voor de vissersvloot. Ook de Kamerleden hebben dat door en stelden er kritische vragen over tijdens het Algemeen Overleg. Er werd zelfs gepleit om de aanlandplicht af te schaffen. Minister Schouten beaamde dat de aanlandplicht complex en moeilijk te handhaven is, maar vindt het wel goed dat er gewerkt wordt aan het terugdringen van voedselverspilling en verbetering van de selectiviteit. Ze wil investeren in het zoeken naar methoden om selectiever te vissen en ze wil meewerken aan pilots met camera’s aan boord waarin de vangsten geregistreerd worden. Op de vraag of de aanlandplicht ook afgeschaft kan worden, zei minister Schouten: “Het is nu onderdeel van het visserijbeleid. De evaluatie daarvan is in 2022. Tot die tijd moeten we de focus leggen op de mogelijkheden die er zijn om selectiever vissen te stimuleren.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.