De garnalenvisserij wordt gekenmerkt door jaar op jaar sterke wisselingen in rendement door wisselingen in vangsten, afzetprijzen en kosten. Tegelijkertijd wordt van de visserij een bijdrage verwacht aan het verduurzamen van vangstmethoden en het beheer van vangstgebieden.
Ook in de markt spelen vragen over de duurzaamheid van garnalen. Verschillende marktpartijen zijn geïnteresseerd in een verdere verduurzaming van het assortiment, waaronder Kruidenier Food Services. Deze partijen zijn bovendien op zoek naar mogelijkheden om de kwaliteit van producten te verbeteren en de klant te verrassen met ‘nieuwe’ producten en acties die ‘positieve emoties’ opwekken. Tegen deze achtergrond hebben de samenwerkende partners binnen dit project het initiatief genomen om de mogelijkheden voor het ontwikkelen en vermarkten van een exclusieve duurzame(re) en verse(re) Hollandse garnaal. Voor de garnalenvissers ontstaan nieuwe kansen voor meer economisch toegevoegde waarde en meer maatschappelijke waardering.
Haalbaarheidsonderzoek
Het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden van het vermarkten van verse(re) en duurzame(re) garnalen uit de Nederlandse kustwateren. Wanneer het onderzoek uitwijst dat er deze mogelijkheden bestaan, zal er een proef worden uitgevoerd met het vermarkten van een nieuw productconcept, waarbij de Hollandse garnaal zal worden gepositioneerd als een exclusief en kwalitatief hoogwaardig product.
Resultaat biedt mogelijkheden
Het project is inmiddels afgerond. Productie van een verse(re) Hollandse garnaal blijkt mogelijk. De tijd tussen vangst en verkoop kan aanzienlijk verkort worden door in Nederland machinaal te pellen. Het blijft noodzakelijk om de garnalen te conserveren vanuit het oogpunt van voedselveiligheid en houdbaarheid. Alleen voor zeer kleine afzet dichtbij de pelmachines, of bij verkoop direct vanaf het vissersschip bij handmatig pellen zijn ongeconserveerde garnalen haalbaar.
Samen met de innovatieve verpakking en een goede logistiek moet het wel mogelijk zijn een versere Hollandse garnaal op de markt te brengen die in ieder geval minder conserveringsmiddelen bevat dan de huidige op de markt aanwezige garnalen, indien de consument een zeer sterk verkorte houdbaarheid aanvaardt.
Rapport
De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in het Eindrapport Alternatieve positionering Hollandse garnalen, Duurzame en vers gepelde Hollandse garnalen in het schap, opgesteld door CREM BV.
Looptijd
Looptijd van het project: 1 april 2011 t/m 28 februari 2014.
Partners
Projectpartners:
Samenwerkingspartners:
- Kruidenier Food Services
- CREM BV
- Vereniging tot bevordering van de garnalenhandel (VEBEGA)
- VisNed
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) en het Ministerie van Economische Zaken, ter investering in duurzame visserij.