De Nederlandse visserijsector bezit sinds een aantal jaar twee MSC-certificaten en voldoet daarmee aan de eisen die de Marine Stewardship Council (MSC) stelt aan duurzame visserij. Binnen de certificaten maakt de visserij steeds stappen om duurzamer te vissen, maar ook MSC blijft steeds kritisch kijken naar hun eisen en passen die zo nodig aan in een nieuwe standaard. De Nederlandse PO’s zijn via de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) lid van de Association of Sustainable Fisheries (ASF), welke de belangen van gecertificeerde visserijen behartigt richting MSC. Amerik Schuitemaker was vorige maand namens de CVO in Barcelona aanwezig tijdens de jaarlijkse ASF-bijeenkomst.
Association of Sustainable Fisheries
De belangrijkste functie van de ASF is het beschermen van de investeringen die visserijen doen om het MSC-certificaat te behalen en te behouden. De ASF doet dit door deel te nemen aan MSC-bestuursorganen, formele en informele inbreng te leveren in beleidsontwikkeling en directe belangenbehartiging. De ASF heeft een ervaren adviseur in dienst om namens alle ASF-leden beleidsadvies te geven.
Nieuwe visserijstandaard
De afgelopen jaren heeft de ASF zich vooral gefocust de zogenoemde MSC Visserijstandaard versie 3.0, welke sinds 1 mei 2023 in werking is getreden. De nieuwe visserijstandaard is een herziening van de bestaande standaard en aan de hand van nieuwe wetenschappelijke inzichten en voorbeelden uit de praktijk tot stand gebracht. In het weekjournaal van afgelopen 10 november schreven we al hoe en vanaf wanneer de nieuwe standaard in werking treedt op de Nederlandse MSC-certificaten.
ETP-beoordeling complexer
Tijdens de jaarlijkse ASF-bijeenkomst werd uitvoerig gesproken over de impact die de nieuwe visserijstandaard gaat hebben op gecertificeerde visserijen. Een punt van zorg is onder andere de nieuwe manier waarop gekeken wordt naar de impact op bedreigde en beschermde diersoorten (ETP). MSC heeft namelijk de vereisten aangescherpt om ervoor te zorgen dat visserijen de impact op ETP-soorten verminderen. Er zijn bijvoorbeeld richtlijnen waarin staat dat het de verantwoordelijkheid van de visserij zelf is om bij een audit aan te tonen dat de effecten op ETP-soorten verwaarloosbaar zijn of dat er maatregelen zijn getroffen die de impact effectief en aantoonbaar verminderen. De beoordeling van ETP-soorten lijkt hierdoor erg ingewikkeld en dit kan negatieve gevolgen hebben voor het behouden van een certificaat. De rol van de ASF is om kritisch naar bijvoorbeeld de nieuwe standaard te kijken en de zorgen van de bij de ASF aangesloten visserijen aan te kaarten bij MSC.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl , vragen naar Amerik Schuitemaker.