Het wordt steeds meer bevestigd dat er een felle strijd gaande is op de Noordzee. Een strijd die zich richt op de verkaveling van het Nederlands zeegebied, waarbij met name de windenergie, natuur en scheepvaart beslag leggen op zeegebied en de visserijsector het onderspit lijkt te delven. Het is niet dat de visserij geen verzet biedt, integendeel zelfs.
De afgelopen maanden hebben er diverse vergaderingen en stakeholdersessies plaatsgevonden waar de belangenorganisaties voor de kottervisserij van zich hebben laten horen. Maar de belangen van onze visserijsector lijken ondanks goede wil van enkele partijen ondergeschikt te zijn.
Gesprek op beleidsniveau
De Nederlandse Vissersbond en VisNed hebben gezamenlijk gevraagd naar een gesprek op hoog ambtelijk niveau, zodat de visserijsector haar zorgen kan uiten. Wanneer dit proces in sneltreinvaart doordendert, zal dit leiden tot desastreuze gevolgen voor de vissersvloot. In het gesprek moet duidelijk worden dat de zorgen van de visserijsector serieus genomen worden en dat er voldoende rekening met de visserij wordt gehouden.
De visserijsector heeft niet de illusie dat de plannen en ambities op het gebied van windenergie tegengehouden kunnen worden, maar een evenwichtige samenwerking tussen visserij, overheden, natuur, scheepvaart en windenergie moet ertoe leiden dat er op de Noordzee in de toekomst nog voldoende ruimte is voor één van haar oudste gebruikers.
Ambities wind op zee
In het huidige Energieakkoord staat verwoord dat men 4.450 MW windenergie wil realiseren op zee. Momenteel is daar nog niet eens de helft van operationeel. Voor 2023 dient deze doelstelling gerealiseerd te zijn, aldus het Energieakkoord. Momenteel wordt er gewerkt aan een tweede routekaart voor wind op zee voor de periode 2024 – 2030.
Tijdens diverse vergaderingen is aangegeven dat in deze periode 1.000 MW windenergie gerealiseerd dient te worden per jaar bovenop het bestaande. Dat zorgt er in 2030 voor dat er ruim 11.000 MW gerealiseerd moet zijn in de Nederlandse wateren. Daarnaast zijn ook andere lidstaten actief bezig met windparken op zee die onze vissersvloot hard treffen.
Waar moet dat allemaal staan?
In de zogenaamde structuurvisiekaart van de Noordzee (klik hier voor een digitale versie) zijn reeds gebieden gereserveerd voor de ontwikkeling van windenergie. Het is nog maar de vraag of de huidige ambities te realiseren zijn in de aangewezen gebieden, die overigens voor de visserij enorm belangrijk zijn. Er bestaat een serieuze mogelijkheid dat er nog meer gebieden moeten worden aangewezen om de doelstellingen op het gebied van windenergie te realiseren.
Oplossingsgericht denken
De huidige ontwikkelingen zullen hoe dan ook tot enorme schade leiden bij de Nederlandse kottervloot. Er zijn echter mogelijkheden om deze schade te beperken voor de visserijsector.
De meeste winst kan worden geboekt wanneer actief gezocht wordt naar de mogelijkheden van multifunctioneel ruimtegebruik en het rekening houden met de economisch belangrijkste gebieden van de vissersvloot. De kotterorganisaties hebben dit meermaals kenbaar gemaakt en dit zal ook de insteek zijn voor het gesprek met de overheid waar recent naar is gevraagd.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal