De bedrijfssurvey tarbot en griet, die onderdeel is van de Onderzoekssamenwerking 2.0 en valt binnen het EFMZV-project, heeft de afgelopen 3 weken plaats gevonden. Dit is het vierde jaar van de bedrijfssurvey en begon de eerste week aan boord van de UK 237. De derde week gingen er waarnemers mee aan boord op de UK 284. Ben Scholten van de Nederlandse Vissersbond ging de eerste twee weken mee als waarnemer op de UK 237 ‘Grietje Bos’ en doet verslag.
Het onderzoek
De jaarlijkse gerichte bedrijfssurvey Tarbot & Griet is onderdeel van het EFMZV-project Data Arme Visbestanden en richt zich op het verzamelen van meer wetenschappelijke informatie over de tarbot- en grietbestanden. Met de resultaten van de survey willen we uiteindelijk bijdragen aan het verbeteren van de bestandsschatting door ICES (International Council for the Exploration of the Sea). De informatie die tot nu toe gebruikt wordt, is volgens ICES te beperkt om dit nauwkeurig te kunnen doen. Voordat de gegevens door ICES meegenomen kunnen worden in de bestandsschattingen zal een tijdreeks van vijf jaar moeten worden opgebouwd. Dit jaar is het vierde jaar dat dat de survey wordt uitgevoerd. We zijn dus nu bezig met het verzamelen van gegevens voor de toekomst. De schepen die jaarlijks de bedrijfssurvey uitvoeren zijn de UK 64, UK 237 en de UK 284. Omdat de UK 64 momenteel voornamelijk op de noordelijke bestekken vist vanuit het Deense Thyborøn, nam de UK 237 dit jaar zijn surveyweek over.
Bemonsteringstations
Door WMR zijn er in overleg met de schipper vooraf bemonsteringstations aangewezen waar tijdens de surveyweek trekken worden gedaan. De route langs de stations en de volgorde waarin ze bevist worden, wordt door de schipper bepaald. De eerste surveyweek wordt er voornamelijk in de Duitse bocht, boven de Klaverbank en bij het Botneygat gevist. In het begin van de week vielen de tarbot en griet vangsten niet tegen. Dit beeld veranderde de tweede helft van de week toen we westelijker kwamen. In totaal zijn er tijdens de eerste surveyweek 21 bemonsteringstrekken gedaan. De tweede week werd onder andere gevist bij de Bruine bank, het Haar gat en de Lange boei. De tarbot en griet vangsten vielen, deels door de vangst van grote hoeveelheden bloemetjes, deze week niet helemaal mee. Desondanks werden er ongeveer 400 tarbotten en grieten bemonsterd. Tijdens de tweede surveyweek werden er net als de week ervoor 21 bemonsteringstrekken gedaan. Om vangst verlies te beperken werd er tussen de survey trekken door wanneer dat mogelijk was gewoon gevist.
Bemonstering
Tijdens het verwerken van de vangst hield de bemanning alle tarbot en griet – zowel maats als ondermaats – apart. Vervolgens werd door de WMR onderzoeker van deze tarbotten en grieten de lengte, het gewicht en het geslacht bepaald. Bij tarbotten en grieten die binnen een bepaalde lengte klasse vielen werden tevens de gehoorsteentjes verwijderd om zo naderhand de leeftijd te bepalen. Mijn taak was het noteren van de gegevens van de tarbotten en grieten die zijn bemonsterd. Met de visserijervaring die ik bezit kon ik het niet laten om mij tussen het surveywerk door verdienstelijk te maken aan dek door de jongens te helpen bij het strippen van de vis en het repareren van de netten.
Ervaring
Ik kijk terug op twee leuke en gezellige weken aan boord van de UK 237. De schipper en de bemanning waren zeer vriendelijk en gastvrij. De surveyweken zijn succesvol afgerond en de samenwerking met de bemanning verliep vlekkeloos. Ik wil de schipper en de bemanning dan ook hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid en de fijne samenwerking! Zonder jullie uitstekende medewerking was het niet gelukt om de survey uit te voeren. Jullie dragen bij aan een beter bestandschatting.
Onderzoekssamenwerking 2.0
Het project Onderzoekssamenwerking 2.0 is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Vissersbond, VisNed, Wageningen Marine Research, de Redersvereniging voor de Zeevisserij, ProSea, en Stichting De Noordzee. Het project wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Ben Scholten via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.