Beëindiging CCTV-project kabeljauwvisserij

5 januari, 2017

Met de intrede van het nieuwe jaar komt er een einde aan het jarenlange onderzoeksproject naar het gebruik van camera’s aan boord in de gerichte kabeljauwvisserij, het zogenaamde ´CCTV-project´. Conclusie is dat er veel haken en ogen zitten aan het monitoren en controleren van vangsten aan boord met camera’s.

Verschillende onderzoeken met camera’s aan boord zijn uitgevoerd sinds 2010  en begeleid door de Nederlandse Vissersbond en VisNed. Twaalf visserijbedrijven namen de laatste jaren deel aan het onderzoek onder begeleiding van Wageningen Marine Research (voorheen IMARES).

Alle gevangen soorten afgeboekt

Met het onderzoek is onderzocht of camera’s een goed middel zijn om vangstquota te monitoren. Bij vangstquota worden alle gevangen soorten waarvoor een quotabeperking geldt van het quotum afgeboekt, in tegenstelling tot een aanlandquotum, waar alleen de aangelande vangst van het quotum wordt afgeboekt. De voorwaarde voor deelname aan het project was dan ook dat alle gevangen kabeljauw, ook de ondermaatse, van het quotum werd afgeboekt. In ruil daarvoor kregen de deelnemers kabeljauwquotumcompensatie en een vrijstelling van de zeedagenbeperking die geldt voor flyshooters en twinriggers.

Geen goed beeld van vangsten

De onderzoekers van Wageningen Marine Research toonden aan dat met de huidige manier van verwerking van de vangst camera’s niet in alle visserijen goed laten zien wat er gevangen wordt. In visserijen waar veel grote kabeljauw gevangen wordt zijn de individuele vissen op de camerabeelden goed te onderscheiden en kan een betrouwbare schatting gemaakt worden hoeveel kabeljauw er gevangen is. In meer gemengde visserijen met kleinere kabeljauw is het onderscheiden van de individuele vissen te moeilijk. Het monitoren met camera’s aan boord is dus niet vanzelfsprekend.

Invloed op ‘visserijgedrag’

Ook onderzocht Wageningen Marine Research of vissers anders gingen vissen doordat ook ondermaatse vissen van het quotum werden geboekt. Zou dit leiden tot het vermijden van ondermaatse kabeljauw? Het beeld was gemengd. Slechts een deel van de vissers vertoonden visserijgedrag zoals verwacht: ze benutten hun quotum optimaal door vooral op visgronden te vissen waar ze grote kabeljauwen konden vangen. Het andere deel van de vissers liet zich niet door de projectvoorwaarden leiden, er waren andere regels of omstandigheden die belangrijker waren voor hun visserijgedrag. Het onderzoek laat zien hoe één visserijmaatregel tot verscheidende (onverwachte) uitkomsten in het visserijgedrag kan leiden.

Einde project door aanlandplicht

Het project eindigt omdat per 1 januari 2017 kabeljauw in de wijde-mazen sleepnetvisserij (de TR1 en BT1 visserij-segmenten) onder de aanlandplicht valt. Voor alle sleepnetvissers met wijde mazen, en niet alleen de projectdeelnemers gaat dan dus gelden dat alle gevangen kabeljauw van het quotum wordt afgeboekt. Daarnaast vervalt de Europese zeedagenregeling en kan er geen quotumophoging meer worden aangevraagd voor de deelnemers aan het CCTV-project.cctv-montage-aan-boord-tx-300x200

Meer informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen met secretariaat@vissersbond.nl / 0527 698 151.

In het voorjaar van 2016 publiceerde Visserijnieuws een artikel over dit onderzoeksproject:

https://www.visserijnieuws.nl/nieuws/een-camera-in-je-nek-doe-je-niet-voor-de-lol

 

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses