Minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, heeft middels een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over haar voorgenomen besluit voor het pakket compensatiemaatregelen voor de Voordelta. Na het Tweede Kamer debat tuinbouw, visserij en biotechnologie op donderdag 8 februari 2024 zal ze haar besluit definitief nemen. Daarna volgt nog overleg met de Europese Commissie, omdat deze het pakket aan maatregelen moet ondersteunen. Ondanks alle inzet de afgelopen tijd om samen met de belanghebbende partijen, waaronder de Nederlandse Vissersbond, tot een uitkomst te komen is dit niet gelukt.
Proces
In de brief geeft de minister de achtergrond aan van het dossier en schetst zij het proces van de afgelopen maanden. Ondanks alle inzet de afgelopen tijd om samen met de partijen tot een uitkomst te komen is dit niet gelukt. Natuurcompensatie moet alsnog plaatsvinden op grond van de wetgeving. Daarom is het nu aan de minister om te komen met een maatregelenpakket. De minister noemt hierbij ook dat ze zoveel als mogelijk gekeken heeft hoe ze de visserij toch tegemoet kan komen. Het pakket maatregelen is volgens de minister echter minimaal nodig om de juridische risico’s te minimaliseren.
Beoogde maatregelen
In de brief schetst de minister wat het natuurcompensatiepakket op hoofdlijnen behelst:
- Op zeer korte termijn, als de financiële middelen voor het volledige maatregelenpakket beschikbaar zijn, treedt het toegangsbeperkend besluit in Natura 2000-gebied Voordelta in werking waarmee in een deelgebied van de Voordelta de bodemberoerende visserij verboden wordt (ca 17.900 ha). In 2024 wordt in een deel van de Voordelta een meer strikt beschermingsregime ingesteld zodat er een zogenaamd ‘no-take’ gebied ontstaat (ca. 3.300 ha).
- In 2024 wordt buiten de Voordelta een gebied aangewezen als ’bijzonder nationaal natuurgebied’ vooruitlopend op de Natura 2000-gebied aanwijzing. In dit gebied wordt met een toegangsbeperkend besluit de bodemberoerende visserij verboden (ca. 10.000 ha). Daarnaast gaat ook in een deel van dat gebied een strikter beschermingsregime gelden (‘no-take’) (ca. 3.300 ha).
Klik hier voor een indicatieve kaart van de voorgenomen maatregelen.
Ingrijpende maatregelen voor visserijsector
Daarnaast geeft de minister aan dat ze aan flankerend beleid werkt voor de visserijsector gezien hoe ingrijpend een toegansbeperkend besluit (TBb) voor de visserijsector zal zijn. De mogelijkheid wordt onderzocht voor een gebiedsgerichte saneringsregeling voor garnalenvissers en nadeelcompensatie voor vissers die aantoonbaar inkomsten missen ten gevolge van de instelling van het TBb, en het beschikbaar stellen van middelen voor onderzoek en investeringen in de visserij.
Overleg met Europese Commissie
De komende maanden zal de minister in overleg treden met de Europese Commissie over dit pakket aan maatregelen. Het is van belang dat de Commissie het pakket ondersteunt, ook wat betreft de gebiedsgerichte saneringsregeling voor garnalenvissers. De dialoog met betrokken partijen, waaronder de Nederlandse Vissersbond, is beëindigd. De partijen zal de minister in de komende periode wel blijven betrekken bij de borging en implementatie van de maatregelen.
Een heel slecht resultaat
Voorzitter van de Nederlandse Vissersbond Johan K. Nooitgedagt was de afgelopen tijd nauw betrokken bij de onderhandelingen met de belanghebbende partijen. Nooitgedagt reageert op het voorgenomen besluit: “Een heel slecht resultaat van de Stuurgroep Natuurcompensatie Voordelta. Alle partijen die stakeholder zijn gaan nu naar de rechterlijke macht om hun gelijk te halen. Dat betekent dat heel veel kostbare tijd gewoon voor niets is geweest. Dit is gewoon tot in de kern fout gegaan en de betrokken kleinschalige visserij-familiebedrijven zijn daar de grote gedupeerden van. Ik vind dat verschrikkelijk triest en kan alleen maar zeggen dat ik samen met anderen dat heel duidelijk heb proberen te maken. Ik lig daar wakker van: Nederland koester uw MKB-bedrijfjes”.
Wat eraan vooraf ging
De minister heeft deze verantwoordelijkheid omdat eerder in dit kader van Natuurcompensatie Voordelta in 2008 een bodembeschermingsgebied is ingesteld waardoor de boomkorvisserij verboden werd. Na bijna 13 jaar monitoring is in 2020 geconcludeerd dat de beoogde ecologische winst in het bodembeschermingsgebied niet is aangetoond. Inmiddels ligt er ook een rechterlijke uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 15 november 2022 waarin is aangegeven dat de minister gevolg moet geven aan de uitspraak van de Rechter om binnen 6 maanden (uiterlijk 5 oktober 2023) een nieuw of gewijzigd Toegangsbeperkend Besluit vast te stellen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.