In een artikel “Red de vis in het Blauwe Hart” van de Friesche natuurorganisatie It Fryske Gea wordt aandacht gevraagd voor de slechte toestand van de schubvisbestanden in het IJsselmeer en Markermeer. Samenwerkingsverband Stichting Het Blauwe Hart, partner van It Fryske Gea en waarin ook Sportvisserij Nederland participeert, slaat zelfs alarm. De beroepsvisserij moet klein en duurzaam worden zodat er meer vis overblijft voor sportvissers en vogels. Volgens de auteurs worden er kleine stappen gezet met de omvorming van de beroepsvisserij.
In maart 2014 heeft de werkgroep Van Kampen haar Masterplan Toekomst IJsselmeer gepresenteerd. Naar aanleiding daarvan is er een bestuurlijk overleg gestart onder leiding van staatssecretaris Dijksma (EZ) om een transitie in gang te zetten zoals verwoord in het Masterplan. Afgelopen jaar heeft dat overleg geresulteerd in een pakket van maatregelen om de beroepsvisserij op het IJsselmeer en Markermeer te beperken. Het betreft het inleveren van 85% van de staande netten. Verder is er een verbod op het gebruik van zegenvisserij in havens en een zeer sterke reductie van de zegenvisserij op open water met ruim 97%. Bovendien is de visserij met grote fuiken met ruiven in de maanden januari t/m april verboden. Zeker geen kleine stappen voor de vissers zoals het artikel doet geloven!
Wat in ieder geval uit onderzoek door IMARES blijkt is dat de stand van snoekbaars en rode baars fors is toegenomen het afgelopen jaar. Dat hadden de vissers al gemerkt doordat ze ondanks de forse beperkingen van de visserij toch mooie vangsten konden realiseren. Het is afwachten of het herstel zich voortzet want dat is voor alle partijen, beroepsvissers, vogels en sportvissers het beste. De staatssecretaris heeft op 10 april 2015 in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat ze haar maatregelenpakket handhaaft.