Zeebaars is een gewilde vissoort die zowel door beroepsvissers als sportvissers wordt gevangen in de Noordzee, het Engelse Kanaal en aangrenzende wateren. Het ontbreken van een goed visserijbeheer heeft ervoor gezorgd dat de zeebaars stand de laatste jaren sterk is afgenomen. Op advies van de visserij wetenschappers van ICES (International Council for Exploration of the Seas), heeft de Europese landbouw- en visserijraad (de Raad) vanaf 1 januari van dit jaar een pakket van maatregelen getroffen die de zeebaars beschermen. De maatregelen zijn niet voor iedereen duidelijk vandaar dit artikel.
Besluiten van de Raad
In de zogenaamde TAC & Quota Verordening 2016/72 staan in Artikel 10 de maatregelen die de Landbouw- en Visserijraad heeft getroffen en die per 1 januari 2016 van kracht zijn. In de maand december vindt traditiegetrouw een vergadering van de Landbouw- en Visserijraad plaats en worden naast TAC & Quota ook andere visserijmaatregelen vastgelegd voor het komende jaar (2017). In 2015 waren er noodmaatregelen van kracht voor zeebaars die in 2016 zijn vervangen door reguliere maatregelen.
Maatregelen inzake zeebaarsvisserijen
Voor beroeps- en recreatieve visserijen zijn de volgende maatregelen van kracht om zeebaars te beschermen (artikel 10 van Verordening 2016/72):
verbod op vissen, overladen en aanlanden
- Het is voor vissersvaartuigen van de Unie verboden om op zeebaars te vissen in de ICES-sectoren VIIb, VIIc, VIIj en VIIk, alsmede in de wateren van de ICES-sectoren VIIa en VIIg buiten 12 zeemijl vanaf de basislijn die onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen. Het is voor vissersvaartuigen van de Unie tevens verboden om zeebaars die in die gebieden is gevangen, aan boord te hebben, over te laden, te verplaatsen of aan te landen
2. Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 is het voor vissersvaartuigen van de Unie verboden om op zeebaars te vissen en om zeebaars die in die gebieden is gevangen, aan boord te hebben, te verplaatsen, over te laden of aan te landen in de volgende gebieden:
a) de ICES-sectoren IVb, IVc (Noordzee), VIIa en van VIId (Engelse Kanaal) tot VIIh;
b) wateren binnen 12 zeemijl vanaf de basislijn die onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen in de ICES-sectoren VIIa en VIIg.
uitzonderingen van verbod
In afwijking van de eerste alinea gelden in de in die alinea bedoelde gebieden de volgende maatregelen:
a) Vissersvaartuigen die gebruikmaken van bodemtrawls en zegennetten (2), mogen wel vangsten zeebaars aan boord hebben die niet groter zijn dan 1 % van het gewicht van de totale vangst mariene organismen aan boord.
b) Vissersvaartuigen van de Unie die met haken en lijnen alsmede vaste kieuwnetten (3) vissen, mogen in januari 2016 en van 1 april tot en met 30 juni 2016 op zeebaars vissen, en zij mogen elk maximaal 1 300 kilogram in dat gebied gevangen zeebaars aan boord hebben, overladen, verplaatsen of aanlanden.
3. Van 1 juli tot en met 31 december 2016 is het voor vissersvaartuigen van de Unie die met haken en lijnen alsmede vaste kieuwnetten vissen verboden om per vaartuig en per maand meer dan 1 300 kg zeebaars te vangen alsmede voor vissersvaartuigen van de Unie die met ander tuig vissen om per vaartuig en per maand meer dan 1 000 kg zeebaars te vangen, in de volgende gebieden:
a) ICES-sectoren IVb, IVc (Noordzee), VIId (Engelse Kanaal), VIIe, VIIf en VIIh; 28.1.2016 L 22/11 Publicatieblad van de Europese Unie NL (1)
b) wateren binnen 12 zeemijl vanaf de basislijn die onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen in de ICES-sectoren VIIa en VIIg. Tijdens die periode is het voor vissersvaartuigen van de Unie tevens verboden om de in de eerste alinea aangegeven hoeveelheden in die gebieden gevangen zeebaars aan boord te hebben, te verplaatsen, over te laden of aan te landen
geen overdracht
4. Overdracht van de in de leden 2 en 3 vastgestelde vangstbeperkingen van de ene maand naar de andere of tussen vaartuigen is verboden. De lidstaten melden uiterlijk 20 dagen na het einde van elke maand aan de Commissie hoeveel zeebaars per vistuigtype is gevangen. Voor vissersvaartuigen van de Unie die meer dan een vistuig in een kalendermaand gebruiken, geldt voor elk vistuig de laagste in lid 3 vastgestelde vangstbeperking.
recreatieve visserijen
5. Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 moet in het kader van de recreatievisserij in ICES-sectoren IVb, IVc, VIIa en van VIId tot en met VIIh gevangen zeebaars weer worden teruggezet, eventueel vanaf de kust. Het is gedurende die periode verboden om zeebaars die in die gebieden is gevangen, aan boord te hebben, over te laden, te verplaatsen of aan te landen.
6. In het kader van recreatievisserijen, inclusief vanaf de kust, mag elke visser niet meer dan één zeebaars per dag houden gedurende de volgende perioden en in de volgende gebieden:
- a) van 1 juli tot en met 31 december 2016 in de ICES-sectoren IVb, IVc, VIIa en van VIId tot VIIh;
- b) van 1 januari tot en met 31 december 2016 in de ICES-sectoren VIIj en VIIk.
(2)Alle types bodemtrawls, inclusief Deense/Schotse zegens, inclusief OTB, OTT, PTB, TBB, SSC, SDN, SPR, SV, SB, SX, TBN, TBS, TB. (3)Alle beuglijnen en hengels, met inbegrip van LHP, LHM, LLD, LL, LTL, LX en LLS, alle vaste kieuwnetten en vallen, met inbegrip van GTR, GNS, FYK, FPN en FIX.
Meer informatie
Voor meer informatie over deze maatregelen of andere wet- en regelgeving kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl