Begin dit jaar dienden meerdere organisaties, waaronder NGO’s en enkele partijen uit de visserij, een bezwaar in tegen de verstrekte Wnb-vergunning aan pulsvissers. Op 8 juni jl. vond de hoorzitting plaats waarbij alle partijen hun verhaal mochten doen. Afgelopen week berichtte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over hun beslissing inzake de bezwaarprocedure tegen de verstrekte Wnb-vergunning. Alle bezwaren zijn ongegrond verklaard.
Wnb-vergunning
Eind vorig jaar is de Wnb-vergunning toegekend voor de periode van drie jaar aan de pulsvissers die met hun (euro)kotters actief zijn binnen de 12-mijlszone op platvis. Met deze vergunning mogen de pulsvissers hun netten ook uitzetten in de Natura 2000-gebieden Noordzeekustzone, Voordelta en Vlakte van de Raan.
Bezwaren NGO’s
Kort na het toekennen van de Wnb-vergunning dienden enkele partijen een bezwaarschrift in, waaronder NGO’s verenigd onder VOF Mamores. Zij stelden dat de sumwing een vistuig is dat ook met wekkerkettingen gevoerd kan worden en het daarom niet thuishoort in de Wnb-vergunning van pulsvissers. Daarnaast gaven ze aan dat de maximale visserijdruk van 0,69 pk-dagen per kalenderjaar alleen al met de pulsvissers zijn vergund, waardoor een overschrijding van de maximale visserij-intensiteit dreigt.
Over beide punten zijn de Nederlandse Vissersbond, VisNed en de vergunninghouders in gesprek gegaan met de NGO’s , waarna de visserijorganisaties de Wnb-vergunning vrijwillig hebben laten aanpassen. Naar aanleiding hiervan hebben de NGO’s hun gemaakte bezwaren niet verder onderbouwd, waardoor ze als niet-ontvankelijk zijn verklaard door de RVO.
Gevolgen pulsvisserij op garnalen
De overige bezwaren zijn begin juni behandeld tijdens een hoorzitting. Betrokken partijen konden hun standpunt toelichten. Bezwaarmakers benadrukten onder andere de onzekerheid over de gevolgen van pulsvisserij op het bodemleven en op kuitgarnalen.
Ongegrond
De RVO heeft de bezwaren ongegrond verklaard. Zij concludeerden onder andere dat er veel onderzoeken zijn verricht naar de effecten van pulsvisserij op de verscheidene vissoorten en bodemorganismen en dat deze onderzoeken tot dusver geen alarmerende resultaten laten zien. Daarnaast reageerde de RVO op het argument over het Europees Parlement dat op dit moment pulsvisserij, onder voorwaarden, is toegestaan en het RVO daarom geen reden ziet om de Wnb-vergunning aan te passen dan wel op te heffen.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Egbert van der Tuin of Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.