De roep om weer een minister voor Nederlandse visserijzaken aan te stellen klinkt steeds luider. Ook het Bestuurlijk Platform, waarin zestien gemeenten en vier provincies samenwerken ten behoeve van de visserijbedrijven op hun grondgebied, roept daartoe op.
De Brexit, de aanlandplicht en de pulsvisserij: er komen woelige jaren aan voor de visserijsector. Bestuurlijk gezien vragen deze ontwikkelingen veel aandacht en mankracht. Voorzitter Jo-Annes de Bat van het bestuurlijk platform wijst er in een interview met Omroep Zeeland op dat in de huidige structuur, waarin de visserij valt onder het ministerie van Economische Zaken, er onvoldoende aandacht kan zijn voor de grote problemen die de Nederlandse visserijsector bedreigen.
Franse weerstand tegen puls wegnemen
Naast de aanlandplicht en de Brexit wijst De Bat op de Franse roep om een verbod op pulsvisserij. Er zijn volop bewijzen dat deze methode geen noemenswaardige neveneffecten heeft en een enorme brandstofbesparing oplevert – inclusief navenante reductie van de CO2-uitstoot. Desondanks houden de Fransen vast aan traditionele visserij en willen geen innovaties. Daar moet een volwaardige minister mee aan de slag in Brussel.
De voorzitter van het Bestuurlijk Platform Visserij belooft lobbyisten aan het werk te zetten ten behoeve van de visserijbelangen.
Meer lezen?
Zoals we al in de aanloop naar de afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen meldden, willen de SGP en het CDA willen ook de ministerspost voor voedsel (Landbouw en Visserij) in ere herstellen.
Lees ook de column van voorzitter Johan Nooitgedagt over het dringende belang van een visserijminister