Afgelopen week was er een bijeenkomst voor stakeholders over zeebaars. Jacob Snoek nam deel namens de Nederlandse Vissersbond. ICES heeft eind september advies gegeven van 541 ton Zeebaars voor 2016. Voor dit jaar was dit nog 1.400 ton. Men schat in dat het paaibestand op 7000 ligt. Men schat in dat het paaibestand op 7000t ligt. Vanuit de beroepsvisserij zijn er veel vraagtekens rondom dit advies. Voor zeebaars geldt geen TAC en het is al met al een lastige discussie. Er moeten een beheerplan komen, omdat men er vanuit gaat dat het bestand er steeds minder goed voorstaat. Er zijn maatregelingen genomen (maximale hoeveelheid per maand en verhoging minimummaat naar 42 cm). Vooral de verhoging van minimummaat doet veel pijn bij de beroepsvisserij. Men weet nog niet wat deze maatregelen zullen opleveren, maar volgens ICES is het nog niet voldoende om het bestand richting MSY te krijgen.
Sportvisserij
Sportvisserij Nederland(SVN) wil stappen maken. De handhaving van de nieuwe verordening kan niet snel genoeg beginnen. Hij geeft aan dat er al veel bekend is en wil doorpakken met het aanwijzen van de zogenaamde kraamkamers. Er zijn ook aanwijzingen dat Zeebaars zich verspreid als het kuitziek is en dat dit ook later in het jaar kan. Een sluiting van gebieden lijkt dus niet aan de orde. Beroepsvisserij heeft echter vraagtekens bij de controle op de sportvisserij. De nVWA zou dit nooit kunnen bemannen en dus is dit van de kant van Sportvisserij Nederland altijd een hele zwakke schakel. Een oplossing zou een meldingsplicht kunnen zijn voor sportvissers.
Maatregelen
Het is een kwestie van weken tot de EU-verordening is opgenomen in de Nationale regelgeving. Men kan nu al wel punten in rekening brengen voor overtredingen, maar geen strafrechtelijke vervolging. De maandhoeveelheid is een tijdelijke maatregel en kan één keer verlengd worden. Er moet dus een beheerplan komen voor op langer termijn. Minimummaat is overigens geen tijdelijke maatregel. De verwachting is niet dat het uiteindelijk een TAC zal worden en het valt daarmee ook buiten de aanlandplicht. Het doel is MSY en op korte termijn is dat niet realistisch. Frankrijk noemt 2020 als uitgangspunt. Uit grove schatting verwacht men dat de vangsten in 2015 door deze maatregelen ongeveer met een derde is beperkt ten opzichte van vorige jaren. De schepen uit Nederland hebben daar nog niet veel onder geleden. Ze zitten niet vaak op de maximale vangsthoeveelheden per maand. Ondanks dat zouden de vangsten boven de 3000t komen en dat is twee keer zoveel als het ICES-advies voor dit jaar. Met een advies van 541t zou er dus een verdere reductie moeten plaatsvinden van 85%.
De Europese Commissie is heel stellig richting sportvisserij, die met een bag limit van 3 nog steeds op een aanvoer zitten van 900t volgens EC. Overigens wordt een sportvisser die meer dan 3 stuks meeneemt door SVN een illegale beroepsvisser genoemd. SVN is voorstander van het verder verhogen van de minimummaat. Dat is uiteraard voor de beroepsvisserij desastreus. De verhoging van de minimummaat van 36 naar 42 cm gaat veel pijn doen bij de beroepsvissers met gaande sleepnetten. Ze moeten namelijk een groot deel van hun vis nu overboord gooien, terwijl hier nu 12 euro per kilo voor wordt betaald. Het lijkt bovendien erg tegenstrijdig tegenover de aanlandplicht. De aanlandplicht is alleen voor vissoorten waar quota voor is en dat is bij Zeebaars op korte termijn niet ter sprake.
Kleinschalige beroepsvisserij
De kleinschalige beroepsvisserij geeft aan dat verdere beperking de doodsteek zou zijn, terwijl zij beschermd zouden moeten worden. Het ministerie vraagt hen om een “Social Economic Impact Assesment” te maken. Dit geldt ook voor de andere vormen van visserij.
Vervolg
Imares is gevraagd om een onderzoeksproces te beschrijven om meer te weten te komen over Zeebaars. Daarbij probeert men zoveel mogelijk aan te sluiten met bestaand onderzoek door de Fransen en de Engelsen in het Kanaal. Een belangrijk onderdeel is om in kaart te brengen of er zogenaamde kraamkamers zijn en waar die zich dan bevinden. Eén ding is duidelijk: er is nog veel onduidelijk rondom de Zeebaars.