Bijvangstsamplingprogramma garnalenvisserij van start

9 september, 2021

Wageningen Marine Research (WMR) is in samenwerking met Nederlandse garnalenvissers van start gegaan met het wetenschappelijke bijvangstsamplingprogramma garnalenvisserij. Het omvat een driejarig zelfbemonsteringsprogramma waarin bijvangstgegevens worden verzameld door vissers om de de-minimisvoorwaarden in het kader van de aanlandplicht wetenschappelijk te evalueren. Het onderzoek wordt geleid door Wageningen Marine Research (WMR) in samenwerking met Nederlandse garnalenvissers en wordt gefinancierd vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).

De-minimis aanlandplicht

De garnalenvisserij hoeft op basis van een zogenaamde de-minimis-regeling geen commerciële bijvangstsoorten aan te landen onder de aanlandplicht. Om voor de uitzondering in aanmerking te komen, dienen de lidstaten een bemonsterings- en validatieprogramma voor bijvangst uit te voeren. De resultaten uit deze programma’s worden gebruikt om te bepalen of de hoeveelheid bijvangst in de garnalenvisserij onder de bijvangstgrens komt. Deze grens was in eerste instantie 7% en wordt stapsgewijs verlaagd naar 5% in 2022. Op dit moment is de bijvangstgrens 6%.

Zelfbemonsteringsprogramma

In de periode najaar 2021 tot en met de zomer 2023 zullen er een flink aantal zelfbemonsteringsreizen worden uitgevoerd door een referentievloot die representatief is voor de gehele Nederlandse garnalenvloot. Tijdens de zelfbemonsteringsreis wordt de bemanning gevraagd om van twee trekken een bijvangstmonster van 10 liter uit de vangst te nemen en een aantal gegevens (waaronder vispositie, waterdiepte en weersomstandigheden) te noteren. De monsters worden bij aanlanding opgehaald en verder verwerkt door WMR. Naar verwachting zal ieder deelnemend schip, verspreid over de genoemde periode, ongeveer acht zelfbemonsteringsreizen uitvoeren. De gebieden die zullen worden bemonsterd, zijn de Zuidelijke (Nederlandse) Noordzee, de Westkust, de Waddenzee, de Noordzeekustzone en het Duitse Syltgebied. De bijvangstmonsters zullen zoveel mogelijk verspreid over de seizoenen en gebieden worden genomen.

Validatie

De data en resultaten uit het zelfbemonsteringsprogramma zullen worden gevalideerd aan de hand van de gegevens die zijn verzameld tijdens de onderzoeksreizen binnen het project “Internationale onderzoekssamenwerking Noordzeegarnaal (IRC Shrimp)”. Tijdens deze onderzoekreizen worden door een waarnemer van WMR bijvangstmonsters uit de vangst verzameld en geanalyseerd.

Op deze projectpagina vindt u een uitgebreidere beschrijving van het project “Internationale onderzoekssamenwerking Noordzeegarnaal (IRC Shrimp)”.

Schepen werven

Op dit moment wordt er gewerkt aan de samenstelling van de referentievloot. Volgende week kunnen de garnalenvissers een telefoontje verwachten. In eerste instantie zullen de schepen benaderd worden die reeds betrokken zijn bij de onderzoekreizen binnen het project IRC Shrimp. Daarna kunnen meer  garnalenkotters worden benaderd voor deelname. Mocht u interesse hebben om deel te nemen aan het zelfbemonsteringsprogramma, dan kunt u via onderstaande gegevens contact opnemen met de Nederlandse Vissersbond.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Amerik Schuitemaker via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Amerik-Schuitemaker-2020
Amerik Schuitemaker
europese unie
Het project De Juiste Sortering wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses