Geo-dataspecialist Fugro en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben een contract gesloten om de zeebodem in windenergiegebied Doordewind te onderzoeken. De verkregen geodata moet gaan helpen bij het nemen van beslissingen over installatie van windparken op zee.
Waarvoor bodemonderzoek?
Bodemonderzoek richt zich op het begrijpen van de fysieke, chemische en biologische eigenschappen van de zeebodem. Deze informatie moet helpen bij het identificeren van geschikte locaties en het ontwerpen van windturbinefunderingen. Zo wordt bijvoorbeeld bekend met welke grondcondities rekening gehouden moet worden om monopiles de grond in te heien en waar de kabels aangelegd kunnen worden. De onderzoeken gaan dus helpen risicio’s weg te nemen bij de projectontwikkelaars.
Ten noorden van de waddeneilanden
Het windenergiegebied bevindt zicht ten noorden van de Waddeneilanden. RVO huurt Fugro veel in voor bodemonderzoek. Het nauwkeurige 2D-bodemonderzoek is voor Doordewind van belang omdat de bodemsamenstelling ten noorden van de Waddeneilanden anders is dan op de Noordzee en nog relatief onbekend. Doordewind omvat ongeveer 580 km2 en gaat naar verwachting een totale capaciteit van 4 GW leveren, verdeeld over twee locaties van elk 2 GW. Het eerste veldwerk start in april 2024.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Emma Kater-de Boer.