De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft besloten dat er met de boomkor in de Noordzeekustzone, Voordelta en Vlakte van de Raan onder voorwaarden mag worden gevist. De vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 (Nb-wet) die eind vorig jaar aan de boomkorvisserij is toegekend, blijft gehandhaafd. Vier natuurorganisaties hadden namelijk bezwaar gemaakt tegen deze vergunning. De bezwaren van dat natuurclubs worden gedeeltelijk ongegrond en niet-ontvankelijk verklaard.
Nb-wetvergunning
De Noordzeekustzone is een strook kustwater tussen de laagwaterlijn en de 20 meter dieptelijn dat zich uitstrekt vanaf Egmond langs de hele kustlijn en boven de Waddeneilanden langs tot aan de Duitse grens. De Voordelta is het kust gebied vanaf de Maasvlakte tot aan de punt van Walcheren voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eiland. De Vlakte van de Raan is een zandplaat voor de opening van de Westerschelde. In deze gebieden wordt de natuur beschermd onder andere door het beperken van de visserijactiviteiten. In het zogenaamde VIBEG-akkoord zijn afspraken gemaakt over deze visserij beperkende maatregelen. Hieraan hebben zowel natuurorganisaties, visserijorganisaties als de overheid aan meegewerkt. Het doel van dit akkoord is om natuurgebieden in de Noordzee te beschermen door onder andere het verduurzamen van de visserij. Andere maatregelen zijn onder andere het sluiten van gebieden voor alle vormen van visserij, de zogenaamde Zone I gebieden. In het zogenaamde Toegangsbeperkingsbesluit Noordzeekustzone zijn de beperkingen voor de visserij vastgelegd. De beroepsvisserij in de Noordzeekustzone moet beschikken over een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet. Voor de boomkorvisserij gelden extra beperkingen en die zijn opgenomen in de vergunning. Op 22 december 2015 is bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een nieuwe vergunning voor de boomkorvisserij aangevraagd. Hiervoor heeft een toetsing plaatsgevonden, de zogenaamde Passende Beoordeling, waaruit blijkt dat met de beperkingen voor deze visserij, de natuurdoelen, de instandhoudingsdoelstellingen, geen gevaar lopen. De visserijsector heeft zich bovendien zelf een beperking opgelegd door maximaal 5 vaartuigen met wekkerkettingen in de Natura 2000 gebieden Noordzeekustzone, Voordelta en Vlakte van de Raan toe te staan.
Bezwaren natuurorganisaties
Het Wereld Natuur Fonds en gelieerde organisaties hebben in hun bezwaarschrift een aantal bezwaren gemaakt tegen de Nb-wet vergunning van de boomkorvisserij:
- De vergunning zou in strijd zijn met het VIBEG-akkoord;
- Significante negatieve effecten op de instandhoudingsdoelstellingen zouden niet uitgesloten zijn omdat er meer visserijdruk zou worden toegestaan;
- De passende beoordeling zou onvolledig zijn en verouderd;
- Doorvaart in zone I gebieden zou geheel verboden moeten worden;
- Men wil graag een afschrift van het visplan dat door de visserijsector is ingediend.
Beslissing op bezwaren
RVO heeft de bezwaren die op 3 februari 2016 zijn ontvangen in behandeling genomen en is tot het volgende oordeel (beslissing) gekomen.
Ad.1. RVO oordeelt dat de vergunning geheel in overeenstemming is met het VIBEG-akkoord. In dat akkoord staat onder andere dat de boomkorvisserij met wekkerkettingen per 31 december 2015 beëindigd zou worden zodra het Europees verbod op elektrisch vissen, de pulskor en het alternatief voor de boomkor met wekkerkettingen, is opgeheven. Op dat moment is de boomkorvisserij met wekkerkettingen in het Noordzeekustzone gebied binnen één jaar niet langer toegestaan. In het geval het verbod op elektrisch vissen niet is opgeheven en dat is nu het geval, dan gaan partijen weer met elkaar in overleg om te onderzoeken welke andere duurzame en/of experimentele visserijmethoden wel mogelijk zijn in de Natura-2000 gebieden. Dit bezwaar wordt ongegrond verklaard.
Ad.2. RVO oordeelt dat er juist sprake is van een beperking van de visserijdruk omdat het aantal vergunninghouders dat met de wekkerkettingen mag vissen in het Natura 2000 gebieden Noordzeekustzone, Voordelta en Vlakte van de Raan wordt beperkt tot vijf. Bovendien is het aantal PK-dagen voor zowel wekkerkettingen, sumwing, pulskor en pulswing begrenst. Bovendien ontbreekt de onderbouwing door de bezwaar makende natuurorganisaties.
Ad. 3. RVO oordeelt dat beide bezwaren ongegrond zijn. De passende beoordeling is nog steeds actueel en er is destijds uitvoerig ingegaan op argumenten van de natuurorganisaties.
Ad.4 en 5. RVO oordeelt dat deze bezwaren niet-ontvankelijk zijn. De natuurorganisaties kunnen op dit punt bezwaar maken tegen een nieuw Toegangsbeperkingsbesluit Noordzeekustzone. Bovendien zijn de visplannen al ontvangen door de natuurorganisaties.
RVO handhaaft het besluit van 22 december 2015 en dat betekent dat de boomkorvisserij met wekkerketting onder voorwaarden in het Natura 2000 gebied Noordzeekustzone, Voordelta en Vlakte van de Raan, kan plaatsvinden.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Nederlandse Vissersbond, Derk Jan Berends, secretariaat@vissersbond.nl of T 0527-698151.