Uit een Brits onderzoek blijkt dat rondom boorputten de vervuiling tot 10.000 procent toeneemt. De vervuiling hoopt zich al jaren op rondom de platforms. Veel van deze platforms zijn versleten en worden in de komende tien jaar ontmanteld. Dat baart zorgen.
Enorme vervuilers
In het onderzoek is gekeken naar 9 boorplatformen voor de kust van Groot-Britannië tussen 1981 en 2012. Daaruit bleek dat de concentratie koolwaterstoffen zo’n 10.613% hoger ligt binnen een straal van 500 meter dan elders op de zeebodem. Koolwaterstoffen zijn de belangrijkste bestanddelen van fossiele brandstoffen. De concentratie zware metalen is ook hoger binnen die 500 meter straal rondom boorplatforms, zo’n 4,5 keer zo veel hoger dan normaal.
Impact op het zeeleven
De biodiversiteit rondom boorputten neemt gemiddeld met 28% af. Het onderzoek laat een directe impact op ongewervelde zeedieren zien. Het aantal zeesterren neemt af. Kleinere organismes zoals wormen lijken minder last te hebben van de vervuiling. De vervuiling heeft dus invloed op de hoeveelheid verschillende soorten, de biodiversiteit. Het heeft ook invloed op de voedselketen. Een korte keten is vaak een teken dat het ecosysteem onder druk staat.
Johan K. Nooitgedagt, voorzitter Nederlandse Vissersbond, baart zich zorgen. “Het is opmerkelijk dat er blijkbaar nog steeds schadelijke stoffen in zee terecht komen. Klaarblijkelijk wordt daar weinig tot niets aan gedaan. Wereldwijd zien veel gemeenschappen de zee en de oceanen nog steeds als een afvalputje. Dat is absoluut niet goed te praten”.
BRON: DUURZAAMNIEUWS
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.