‘Turbulent vaarwater, hoe blijft de vissector op koers?’, onder die noemer gingen drie sprekers met elkaar en de aanwezigen in gesprek tijdens het online seminar van Visfederatie. Brexit, het coronavirus en andere externe invloeden stonden centraal tijdens het seminar waarin vanuit verschillende kanten de huidige situatie, maar ook kansen en valkuilen omtrent de in de visserij actuele thema’s werden belicht. Vanuit de Nederlandse Vissersbond namen Johan K. Nooitgedagt en Emma Kater-de Boer deel aan het informatieve seminar dat afgelopen woensdag 2 december plaatsvond.
Actuele thema’s
Spreker Tim Heddema (Agriculture Counsellor in de UK) vertelde tijdens het seminar over de veranderingen van de markt door de brexit. Eirik Junge Hess of Jan Erik Øksenvåg (KONTALI) sprak over de veranderingen die plaatsvinden in Europa naar aanleiding van COVID-19 en Beyhan de Jong (Senior Specialist Seafood van de Rabobank) vertelde over veranderingen die wereldwijd plaatsvinden naar aanleiding van COVID-19 en/of politieke zaken.
Brexit
Hoe 2021 eruit komt te zien omtrent de brexit, blijft vooralsnog gissen. Maar deal of no deal, we zullen hoe dan ook te maken krijgen met veranderende omstandigheden. De visserman zal het merken wanneer er niet meer vrij in Britse wateren gevist mag worden en de vissector krijgt te maken met de douane als er geen vrijhandelsgrens komt.
Tong, schol, tarbot en schar worden voor een groot deel in Britse wateren gevangen. Toch voorziet het panel dat deze vissoorten ook gevangen zullen worden in de wateren van bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk en België.
Wederzijdse afhankelijkheid
Anderzijds moeten we niet vergeten dat de Britten ook afhankelijk zijn van ons. Groot-Brittannië en Nederland exporteren veel vis naar elkaar. Bij een harde Brexit krijgt Groot-Brittannië te maken met hoge douanekosten.
No-deal Brexit
De meerderheid van de aanwezigen tijdens het seminar verwacht een no-deal Brexit. Ook al is visserij heel belangrijk in bepaalde gebieden, de kans blijft dat visserij in als wisselgeld wordt weggegeven. Toch blijven we hopen dat de visserijsector niet het slachtoffer van de onderhandelingen wordt en dat Barnier blijft hameren op handel zonder voorwaarden. Na de Brexit zal ook gestart moeten worden met het opstellen van handelsovereenkomsten.
COVID-19
COVID-19 heeft laten zien dat de vismarkt voor de ‘out-of-home markt’ (restaurants) tijdens de strikte lockdown-maatregelen geen aftrek meer vindt via dit kanaal. Via andere kanalen zoals retail en visspeciaalzaken is er juist een omzetstijging. Het panel stelt dat de garnalensector tot nu toe het hardst geraakt is in de coronacrisis vanwege de minimale pelcapaciteit in Marokko. Intussen is hierop geanticipeerd waardoor de garnalenvisserij toch weer hun aftrek heeft.
Kansen
Kansen die gezien worden na de ontwikkelingen in de vissector door COVID-19 worden samengevat in twee termen, namelijk: product structuur en innovatie. De product structuur verandert doordat mensen producten meer vanaf internet bestellen. De consument is ook meer geïnteresseerd in producten die thuis makkelijk zijn klaar te maken, door er bijvoorbeeld een recept bij te vermelden. Ook verwachten de sprekers dat in de toekomst de gezondheidswaarde van het product steeds belangrijker wordt. Wat dat betreft hebben we met ons verse wildvisproduct natuurlijk een grote voorsprong!
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt of Emma Kater-de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.