Na wekenlange onderhandelingen over o.a. de visserij, meldden Ursula von der Leyen (voorzitter Europese Commissie), Michel Barnier (EU-hoofdonderhandelaar) en Boris Johnson (Britse premier) tijdens een persconferentie op donderdag 24 december 2020 om 16:00 uur dat de brexitdeal rond is. Voor de visserij zal er een overgangsperiode komen van 5,5 jaar, waarin de EU-vloot in Britse wateren mag blijven vissen. Daar tegenover staat dat de EU-vissers gemiddeld 25% van het quotum gevangen in Britse wateren moet afstaan aan de Britten.
Taking back control
Voor de Britten staat ‘taking back control’ hoog in het vaandel tijdens de gehele brexit. Eén van de speerpunten hierin was de visserij. Britten willen alleenrecht in hun territoriale wateren en daar hadden ze veel voor over. Terwijl de Britse wateren grote waarde hebben voor de EU-vloot en de Britse visvangst maar een miniem percentage is van de Britse economie.
Tot de laatste minuut van de onderhandelingen is de visserij daarom een heet hangijzer geweest. Bronnen dichtbij de onderhandelingen meldden dat in de laatste 24 uur van de onderhandelingen per vissoort de verdeling van het quotum is besproken.
Visserij
De deal voor de visserij omvat een overgangsperiode van 5,5 jaar, waarin de EU-vloot toegang heeft tot de Britse wateren. Het vangstquotum van de EU zal in de overgangsperiode gemiddeld met 25 procent worden verminderd en overgedragen aan de Britse vissersvloot. In de loop van de overgangsperiode zal toegang tot de Britse wateren opnieuw ter discussie komen te staan.
Scheiden doet lijden
“Scheiden doet lijden”, zegt Johan K. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. “Het geeft de vissers lucht dat ze nog minimaal 5,5 jaar mogen vissen in de Britse wateren, maar deze deal brengt alles behalve zekerheid. Over 5,5 jaar zal er weer opnieuw onderhandeld moeten worden en raken onze vissers mogelijk niet alleen hun visgronden kwijt, maar ook nog meer quotum. Het zou voor de onderhandelingspositie beter zijn als de toekomst van de EU-visserij in Britse wateren gekoppeld blijft aan de vrije handelsmarkt”, aldus Nooitgedagt.
“De 25% afname van het quotum doet pijn en is niet uit te leggen. Het quotum is vroeger verdeeld op basis van historische vangsten en in de loop der tijd door ondernemerschap overgeheveld. Het zou daarom rechtvaardig zijn als de Britten genoegen nemen met het deel van de TAC dat ze nu al in handen hebben”, zegt de Vissersbondvoorzitter.
Hoe verder
De huidige overgangsperiode loopt tot en met 31 december 2020. Daarom is enige haast geboden om de deal rond te krijgen. Echter is er ook tijd nodig voor de besluitvormers om het 2.000 pagina’s tellende akkoord door te nemen. De geruchten gaan dat het Britse Parlement voor de jaarwisseling nog samenkomt. Het Europees Parlement zal niet meer voor het einde van het jaar stemmen. Zij maken gebruik van de mogelijkheid om de deal voorwaardelijk in te laten gaan en begin 2021 erover te stemmen.
Zodra de Nederlandse Vissersbond meer (concrete) duidelijkheid heeft over de herverdeling van de quota, zullen wij onze leden daarvan op de hoogte brengen.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.