De komende tijd wordt er in Brussel onderhandeld over het Brexit Adjustment Reserve (BAR). Het BAR-fonds, in de volksmond ook wel Brexitfonds, moet de negatieve gevolgen van de Brexit verzachten. De visserijsector heeft gemiddeld een kwart van de waarde van het visquotum moeten inleveren. Daarmee is onze sector hard en permanent getroffen door de Brexit. Het BAR-fonds en een juiste invulling daarvan is van groot belang om toekomstperspectief voor de sector te behouden.
Verbeteringen voorstel BAR-fonds
De Europese Commissie heeft een voorstel voor het Brexit Adjustment Reserve (BAR) ingediend. Het voorstel vereist verbeteringen om het goed aan te laten sluiten bij de wensen van de visserijsector. Om dit kenbaar te maken onderhoudt de Nederlandse Vissersbond nauwe contacten met het ministerie van LNV, maar ook met de European Fisheries Alliance (EUFA). Onlangs heeft EUFA namens de EU-visserijsector standpunten opgesteld om aan beleidsmakers kenbaar te maken hoe het BAR-fonds aangepast moet worden om het aan te laten sluiten bij de behoeften van de sector.
Wettelijke kader
Eén van de belangrijkste standpunten van de EU-visserijsector is dat het wettelijke kader voldoende mogelijkheden moet bieden om het Brexitfonds ook daadwerkelijk bij de gedupeerde vissers uit te laten komen. Dat betekent onder andere dat de middelen snel en met weinig administratieve rompslomp beschikbaar gesteld worden voor de getroffen vissers. Dit vereist een specifieke rechtsgrondslag en daarbij zijn er nu obstakels in de vorm van de bestaande staatssteunregime en de regels en limieten binnen het EMFAF (EU-visserijfonds). Deze obstakels kunnen omzeild worden als er een aparte verbijzondering van de regeling staatssteun wordt toegepast, zoals ook het geval was bij de COVID-19 steunmaatregelen.
Termijn
Daarnaast pleit de EU-visserijsector ervoor dat het BAR-fonds voor de visserijsector over een periode van vijf jaar wordt verdeeld in plaats van de nu gestelde twee jaar. Zo kan de compensatie gelijk lopen met de termijn van het verliezen van het quotum aan het VK.
Meer compensatie
Van de totale vijf miljard euro uit het BAR-fonds, is ongeveer 600 miljoen euro uitgetrokken voor compensatie aan de EU-visserijsector. Dit bedrag moet verhoogd worden. Het bedrag is niet voldoende om de uitdagingen aan te pakken waarmee de EU-vissers momenteel worden geconfronteerd. De vissers zijn gemiddeld een kwart van de waarde van hun quotum voor eeuwig kwijt. Dit betekent dat de schade in de visserijsector van permanente aard is. Daar moet ook naar gerekend worden.
Compensatie op basis van quotum
Daarnaast moeten alle door Brexit getroffen EU-vissers volledig worden gecompenseerd voor de geleden verliezen. Op dit moment is het BAR-voorstel gebaseerd op de mate waarin een land afhankelijk is van de visserij in Britse wateren. Maar elke EU-visser moet quotum inleveren. Dit zou dus kunnen betekenen dat sommige vissers wel quotum inleveren, maar geen compensatie aan kunnen vragen omdat ze niet in Britse wateren actief zijn. De EU-visserijsector vindt daarom dat iedereen die quotum kwijtraakt door de Brexit, hier ook voor gecompenseerd moet worden.
Zodra er meer duidelijkheid is over het BAR-fonds, zal de Nederlandse Vissersbond daar weer over berichten.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.