Wat staat de Europese vissers te wachten na de Brexit? Wat wordt de inzet van de Britten in de onderhandelingen over de visserij met Europa? Het Britse kabinet is begonnen met het vaststellen van het standpunt van de regering. Met grote onenigheid, volgens de nieuwssite I-News.
In juli vorig jaar besloot de Britse minister Michael Gove van Voedsel en Milieu het Visserijverdrag van Londen, dat sinds 1964 van kracht was, op te zeggen. Hij gaf daarbij aan dat de Britten direct na het verlaten van de Europese Unie in maart 2019 ook uit het Europese gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) moeten stappen.
Harde exit GVB of overgangsregeling?
“Take back control,” zei Gove, duidend op het afdwingen van heerschappij over de Britse 200-mijlzone per maart 2019. Volgens I-news heeft premier Theresa May een voorkeur voor het direct opzeggen van bestaande afspraken. Maar een onbekend aantal kabinetsleden deelt dat standpunt niet en voelt meer voor een overgangsregeling.
Zo vindt de Britse minister van Financiën Philip Hammond dat Groot-Brittannië niet al haar krediet moet verspelen in de onderhandelingen met Brussel, om bij een eventuele overgangsregeling tot een gunstige deal te komen voor de visserijsector. Zij wijzen erop dat de visserij slechts één procent vormt van het bruto nationaal product en dat de sector daarom geen voorkeursbehandeling verdient. Daarmee zet de regering de deur open voor andere sectoren om ook een voorkeursbehandeling te eisen bij de Brexit-onderhandelingen.
Meer over de Brexit
Britse vissers en visverwerkers lijnrecht tegenover elkaar
Europese kustgemeenten slaan handen ineen voor toekomst visserij na Brexit
EUFA lanceert website over Brexit
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.